Britanski ministar koji je naljutio Ukrajince najavio odlazak s dužnosti

Foto: EPA

BRITANSKI ministar obrane Ben Wallace najavio je kako se neće natjecati na sljedećim izborima. Wallace se nalazio na dužnosti ministra obrane od 2019. godine. Dodao je da neće "preuranjeno" podnijeti ostavku i forsirati dopunske izbore u svojoj izbornoj jedinici s obzirom na to da je na posljednjim izborima izabran kao član parlamenta, piše Sky News.

Također je potvrdio da će napustiti vladu pri sljedećoj rekonstrukciji, za koju se očekuje da će biti napravljena ove jeseni. Već se tjednima nagađalo da bi Wallace mogao napustiti ministarsku poziciju, ali još uvijek nije poznato tko bi ga mogao zamijeniti na dužnosti. 

Naljutio Ukrajince svojom izjavom

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Wallace izazvao kontroverze kada je na konferenciji za novinare poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo nije dostavna služba za isporuku oružja Ukrajincima. Dodao je da bi Kijevu možda bilo mudro da svojim saveznicima "pokaže zahvalnost". 

Wallace je dao "savjet" Ukrajincima da imaju na umu da trebaju uvjeriti neke sumnjičave političare u Washingtonu i drugim glavnim gradovima Zapada da su deseci milijardi funti koje troše na vojnu pomoć njihovoj zemlji za rat s Rusijom vrijedni toga.

Premijer Rishi Sunak kasnije je odbacio navedene komentare rekavši da je Zelenski "u više navrata izrazio svoju zahvalnost za ono što Britanci učinili".

Pročitajte više