Britanski ministar otkrio tajni dokument o Afganistanu: Nosio ga bez fascikle, pa ga uslikalo

BRITANSKI ministar za međunarodni razvoj Andrew Mitchell slučajno je danas otkrio tajni Vladin dokument o Afganistanu, u kojem stoji da Velika Britanija treba pozdraviti odlazak afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija nakon isteka drugog mandata 2014.

Kad je izlazio sa sastanka s premijerom Davidom Cameronom u Downing Streetu, Mitchella su fotoreporteri uslikali kako grčevito u ruci drži papire s natpisom "zaštićeno". Malo uvećanja i brzo se shvatilo da je neoprezni ministar otkrio tajni dokument.

"Da sadrže nešto vrlo osjetljivo na tim dokumentima bi pisalo "povjerljivo", a ne "zaštićeno", i bili bi značajni za nacionalnu sigurnost", krenuo je osramoćenog ministra pravdati njegov glasnogovornik.
 
U dokumentima se otkriva kako Britanija treba poraditi na tome da Afganistance uvjeri da u zemlji nema previše nasilja, jer će onda prije surađivati s Vladom, a govori se i o planovima za reformu afganistanskih banaka i mogućnostima dolaska MMF-a u tu zemlju. Velika Britanija do 2014. planira iz Afganistana povući većinu od svojih 9000 vojnika.

Ovo nije prvi put da Otok potresa skandal s nehotičnim otkrivanjem tajnih dokumenata. Šef policije Bob Quick podnio je 2009. ostavku s mjesta zapovjednika borbe protiv terorizma, nakon što je fotoreporterima slučajno pokazao detalje jedne tajne operacije koja se tek trebala dogoditi.

Pročitajte više