Britanski ministar vanjskih poslova: Parlament bi mogao podržati Brexit

Foto: EPA

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je danas da bi britanski parlament mogao podržati sporazum o Brexitu koji je dogovorila premijerka Theresa May ako zastupnici dobiju jamstva Europske unije, ali i upozorio da je Brexit bez ikakvog sporazuma i dalje moguć.

May je ovaj tjedan otkazala glasanje o sporazumu o Brexitu zbog prevelikog protivljenja zastupnika zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje čvrste granice na irskom otoku, a za koji kritičari smatraju da bi mogao zauvijek vezati Britaniju uz EU.

Europski čelnici rekli da više neće pregovarati

"Kada se prašina slegne, jedini način da ovo prođe kroz donji dom parlamenta je jedna verzija sporazuma koji je vlada dogovorila", rekao je Hunt za BBC radio. Nakon summita u Bruxellesu u petak, May je kazala da je moguće da EU da dodatna jamstva da će tzv. backstop za Sjevernu Irsku biti privremen, iako su joj europski čelnici kazali da neće ponovno pregovarati o sporazumu.

Hunt je kazao da bi EU mogao učiniti ustupke kako bi se izbjegao Brexit bez sporazuma, što bi bilo jako štetno za ekonomiju. "EU ne može biti siguran da, ako odluči da ne iziđe u susret i ne bude fleksibilan, nećemo završiti bez sporazuma", rekao je Hunt. "Ne možemo u ovim pregovorima isključiti mogućnost da neće biti sporazuma."

Većina ministara Brexit smatra mrtvim

The Times je danas objavio da većina britanskih ministara misli da je sporazum o Brexitu mrtav i da razmatraju druge opcije uključujući novi referendum.

"Brexit je u opasnosti da zapne i to bi nas trebalo zabrinjavati", rekla je za Daily Mail ministrica za rad i umirovljenike Amber Rudd, koja kao i ministar financija Philip Hammond naginje održavanju drugog referenduma. Druga skupina ministara, uključujući ministra okoliša Michaela Govea i ministra unutarnjih poslova Sajida Javida, protivi se drugom referendumu. Gove zagovara bliže odnose s EU-om po uzoru na norveški model.

Pročitajte više