Britanski ministar vanjskih poslova: Tražimo prekid borbi u Gazi odmah

Foto: EPA

Ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je na prekid borbi u Gazi, piše Sky News.

Govoreći o posjetu Falklandskim otocima, rekao je da bi nasilje trebalo prekinuti "odmah" nakon što je član ratnog kabineta Benjamina Netanyahua zaprijetio invazijom na grad Rafah ako taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do početka mjeseca ramazana.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije podržala pozive za trenutačni prekid vatre, već podupire "održivi" prekid neprijateljstava.

No, međunarodni pritisak raste na Izrael jer planiraju kopnenu ofenzivu na južni grad Rafah, gdje je oko 1,5 milijuna Palestinaca potražilo utočište od izraelske vojne ofenzive.

"Hamas mora napustiti Gazu"

"Pozivamo na zaustavljanje borbi upravo sada, mislimo da je pauza u borbama ono što nam je potrebno, da taoci budu oslobođeni te da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći. To bi se trebalo dogoditi odmah", rekao je Cameron.

“Nakon toga trebamo pretvoriti tu stanku u trajno, održivo primirje. Puno stvari morat će se dogoditi da tako bude. Vođe Hamasa moraju napustiti Gazu, prijetnja terorizma mora biti okončana kako bi vidjeli perspektivu za palestinski narod i novu palestinsku vladu", rekao je i dodao da izraelska ofenziva na Rafah tome neće doprinijeti.

Netanyahu je odbacio međunarodne pozive da se zaustavi vojna ofenziva te je obećao da će "dovršiti posao".

Pročitajte više