Britanski ministar za Brexit: EU mora dati više oko Sjeverne Irske

Foto: EPA

BRITANSKI ministar za Brexit David Frost rekao je da Europska unija mora pristati na značajne promjene ako želi sporazum o dijelu sporazuma o Brexitu koji se tiče Sjeverne Irske, objavio je Politico.

EU je u srijedu ponudio Velikoj Britaniji paket mjera za olakšanje tranzita dobara u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Frost je jasno poručio da su prijedlozi EU neprihvatljivi i da London želi ustupak Bruxellesa po pitanju uloge Europskog suda pravde u nadgledanju protokola o Sjevernoj Irskoj, navodi Politico.

Frost: Mora doći do velike promjene

"Morat će pristati ako žele pronaći rješenje. Mora doći do značajne promjene ako želimo dogovor", kazao je Frost.

"Sve što mogu reći je da pitanje upravljanja mora biti adresirano ozbiljno. Ako je EU voljna razgovarati o tome tako da se pomaknut s postojećih pozicija, naravno da ćemo sa zadovoljstvom razgovarati", dodao je.

Britanski premijer Boris Johnson potpisao je tzv. protokol o Sjevernoj Irskoj u sklopu sporazuma o Brexitu 2020. Kasnije je argumentirao da je sporazum o tome postignut na brzinu i da protokol šteti stanovnicima Sjeverne Irske.

Naime, proizvodi iz Sjeverne Irske podložni su carinskoj kontroli u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva. Frost mjesecima poziva Europsku uniju da dozvoli promjene protokola kako bi se olakšala trgovina između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Pročitajte više