Britanski neonacist i pobornik Brexita osuđen za ubojstvo parlamentarke Jo Cox

Foto: FAH

THOMAS Mair, britanski neonacist i terorist, osuđen je na doživotni zatvor za ubojstvo s predumišljajem britanske parlamentarne zastupnice Jo Cox, u tijeku kampanje za referendum o Brexitu.

Laburistička zastupnica (41), majka dvoje djece, zvjerski je ubijena nasred ulice u Birstallu u Zapadnom Yorkshireu, njenom izbornom okrugu, 21. lipnja ove godine. 53-godišnji Mair nasrnuo je na nju nožem, izbo je petnaest puta i upucao pištoljem u glavu tri puta, vičući: "Britanija prvo, ovo je za Britaniju".

Kako prenosi Independent, akon što ju je Mair već napao, Cox je viknula svojim asistenticama Fazil Aswat i Sandri Major, koje su bile s njom, da se udalje. "Maknite se vas dvoje. Neka ozlijedi mene. Nemojte da ozlijedi vas", bile su navodno njene posljednje riječi.

Mair je također ubo 77-godišnjeg Bernarda Kennya koji je pokušao spasiti Cox, ali ovaj je preživio.

Ubojstvo motivirano angažmanom Cox u "Remain" kampanji

Tužitelj Richard Whittam, inače iskusni odvjetnik za slučajeve terorizma, također je nazvao ubojstvo terorističkim činom, ali objasnio da ga nije bilo potrebno tako procesuirati. Dodao je da se radilo o kukavičkom napadu.

Nakon presude, javnosti se obratio udovac Jo Cox i nazvao ubojstvo "političkim činom" i "činom terorizma" motiviranim mržnjom koji je zauzvrat pokrenuo "izljev ljubavi" za njegovu pokojnu suprugu.

Porota je tokom suđenja saznala da je ubojica skupljao članke o angažmanu Cox u "Remain" kampanji za ostanak Velike Britanije u Europskoj Uniji. Osim toga, u njegovom stanu nađeni su nacistički orao sa svastikom, njemačke knjige o vojnoj povijesti i članci o norveškom teroristu Andersu Breiviku.

Bruxelles će nazvati trg, ulicu ili zgradu po Jo Cox

Tužitelj Richard Whittam, inače iskusni odvjetnik za slučajeve terorizma, također je nazvao ubojstvo terorističkim činom, ali objasnio da ga nije bilo potrebno tako procesuirati. Ubojica je na suđenju odbio objasniti svoj motiv.

Mair je bio pristaša američkih neonacista, odnosno Nacionalnog saveza od kojeg je 1999. kupio priručnik s uputama kako sastaviti pištolj, objavio je američki Southern Poverty Law Centre. Mair je donirao njihovu izdavaču 620 dolara, a podržavao je i online publikaciju desničarskog Springbok kluba, koji je branio južnoafrički aparthejd. Susjedi su ga opisali kao usamljenika koji je volio raditi u vrtu.

Gradske vlasti belgijske i europske metropole Bruxellesa najavile su da će nazvati trg, ulicu ili zgradu po Jo Cox.

Pročitajte više