Britanski obavještajci: Rusi su zauzeli strateški važan grad

Foto: Profimedia

RUSKE snage su vjerojatno zauzele većinu grada Limana, stoji u najnovijem izvješću vojnih obavještajaca koje je objavilo britansko ministarstvo obrane, dodajući da se radi o "preliminarnoj operaciji za sljedeću faze ofenzive u Donbasu", regiji na istoku Ukrajine.

Obavještajci navode da je Liman bio važno željezničko čvorište i pristupna točka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverski Donjec.

"U nadolazećim danima ruskim snagama u tom području će prioritet vjerojatno biti prelazak rijeke. Zasad se glavne operacije ruskih snaga provode 40 kilometara istočno, oko grada Severodonjecka, ali pristup mostovima u blizini Limana dao bi Rusiji prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofenzive na Donjeck. Vjerojatno će tada pokušati napredovati prema ukrajinskim gradovima dublje u regiji Donjeck, Slovjansku i Kramatorsku", navodi se u izvješću.

U četvrtak je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck, rekao da će, zauzmu li ruske snage cijeli Donjeck i Luhansk, održati referendum.

Pročitajte više