Britanski obavještajci: Rusija ima problem s iranskim dronovima

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je novo dnevno obavještajno izvješće.

U njemu navode kako je od rujna Rusija vjerojatno lansirala stotine iranskih bespilotnih letjelica protiv Ukrajine. To je, dodaju, mješavina letjelica koje se koriste za jednokratne napade i tradicionalnijih sustava koji se mogu koristiti za više napada. 

"Rusija je u velikoj mjeri koristila ovo oružje protiv taktičkih vojnih meta i ukrajinske električne mreže", navode obavještajci dodajući da su ruski zapovjednici vjerojatno koristili iranske dronove i za napade na medicinske ustanove navođenim streljivom, kada bi takve objekte identificirali. 

Napad jednokratnim iranskim dronovima kamikazama nije javno zabilježen od 17. studenog, dodaju obavještajci i ističu da se Rusiji pojavio problem s iranskim dronovima. Naime, kako procjenjuju, zalihe bespilotnih letjelica su iscrpljene. 

"Rusija je izgledno gotovo potpuno iscrpila trenutnu pošiljku i vjerojatno će tražiti ponovnu opskrbu. Rusija vjerojatno može nabaviti bespilotne letjelice iz inozemstva brže nego što može proizvoditi nove krstareće rakete u zemlji", pišu obavještajci. 

Pročitajte više