Britanski parlament: Europska operacija Sophia protiv krijumčara je propala

Foto: FAH

POMORSKA operacija Europske unije protiv krijumčara migrantima uz obale Libije nije uspjela i ona samo ohrabruje krijumčare da promijene strategiju, stoji u izvješću britanskog parlamentarnog odbora objavljenom u petak.

Operacija Sophia pokrenuta u ljeto 2015., "ne smanjuje broj migranta, ne ometa krijumčarske mreže i ne spriječava trgovinu ljudima u središnjem Mediteranu", stoji u izvješću Odbora za vanjske poslove Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta.

Po izvješću, operacija Sophia dovela je do vrlo malo uhićenja jer su organizatori shvatili da ne trebaju biti na brodovima, a zbog unišavanja brodova krijumčari su počeli koristiti plovila na napuhavanje koja su još manje sigurna za migrante.

Nerealni ciljevi


"Cilj misije premašivao je u startu ono što se realno moglo postići", stoji u izvješću. Ona  se pokazala kao "vrijedan način potrage i spašavanja", ali "odgovara na simptome a ne na uzroke".

Od samog početka misija u okviru koje se patroliralo uz obale Libije na području šest puta većem od Italije predstavljala je ogroman izazov, rekao je predsjednik odbora Lord Tugendhat.

"Misija koja djeluje samo na otvorenom moru nije sposobna prekinuti krijumčarske mreže koje se hrane političkim i sigurnosnim vakuumom u Libiji i šire Afrikom", dodaje se u izvješću.

Pročitajte više