Britanski parlamentarni zastupnik izboden u crkvi, umro je

Foto: Twitter

KONZERVATIVNI britanski zastupnik David Amess (69) više je puta izboden u crkvi u Velikoj Britaniji. Nekoliko sati kasnije je preminuo.

Sky News javlja da je nepoznati muškarac ušao crkvu u kojoj je Amess razgovarao sa svojim biračima i zadao mu više ubodnih rana. Policija je odmah stigla na mjesto događaja i zatvorila okolne ceste. Na mjesto događaja stigla je i helikopterska hitna pomoć. 

Policija Essexa je nedugo nakon napada objavila da je uhićen 25-godišnji muškarac osumnjičen za ubojstvo. Iz policije su dodali da ne tragaju više ni za kim.

Britanski zastupnik bio na sastanku s biračima, napadač uletio u crkvu i napao ga

David Amess, koji predstavlja Southend West u Essexu, napadnut je oko podneva po lokalnom vremenu u Metodističkoj crkvi Belfairs u Leigh-on-Seau.

Britanski mediji pišu da je Amess napadnut tijekom sastanka s biračima. Dodaju da je napadač utrčao u crkvu zadnjih sat vremena tog sastanka i izbo Amessa više puta. 

Sky News je objavio, pozivajući se na izjave svjedoka, da su djelatnici Hitne pomoći pokušali spasiti izbodenog zastupnika u crkvi u kojoj se dogodio napad, ali bez uspjeha.

Amess je sastanak s biračima najavio na svom Twitteru 12. listopada.

"Užasne i duboko uznemirujuće vijesti"

"Užasne i duboko uznemirujuće vijesti. U mislima smo s Davidom, njegovom obitelji i njegovim osobljem", rekao je čelnik oporbene Laburističke stranke Keir Starmer. 

Ministar obrazovanja Nadhim Zahawi napisao je na Twitteru: "Počivaj u miru, sir David."

"Bio si prvak u obrani prava životinja, siromašnih i stanovnika Southend Westa. Mnogima ćeš nedostajati", napisao je.

Tko je bio David Amess?

69-godišnji otac petero djece ušao je u parlament 1983. godine kao konzervativni zastupnik za Basildon, piše BBC. 

Odgojen kao rimokatolik, politički je bio poznat kao socijalni konzervativac i istaknuti borac protiv pobačaja te borac za prava životinja. Podržavao je zabranu lova na lisice, a bio je i pokrovitelj Zaklade za konzervativnu zaštitu životinja.

Bio je poznat i po velikom zalaganju za Southend, kao i po kampanji da to mjesto dobije status grada. 

Bio je istaknuti monarhist i pozvao je na izgradnju novog kipa kraljici kako bi se obilježio njezin platinasti jubilej.

Treći napad na parlamentarne zastupnike u Britaniji od 2010.

Amess je prvi put izabran u parlament 1983. da predstavlja Basildon, a 1997. se kandidirao na izborima u Southend Westu. 

Glavna područja njegova interesa su "dobrobit životinja i pro-life pitanja", navodi se na njegovoj web stranici. 

Napad na Amessa podsjetio je na događaj iz 2010. kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio napad nožem u svom uredu, ali i na 2016. kada je zastupnica laburista Jo Cox ubijena vatrenim oružjem tek nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

Pročitajte više