Britanski premijer Gordon Brown iz proračuna bratu plaćao čišćenje stana

BRITANSKI premijer Gordon Brown optužen je da je svome bratu iz proračuna platio čišćenje stana u Westminsteru, a policija će zbog tih optužbi provesti istragu protiv nekoliko članova vlade.

Britanski list Daily Telegraph objavio je račune iz kojih se jasno vidi kako je britanski premijer na uslugu čišćenja bratova stana od 2004. do 2006. godine potrošio oko 55 tisuća kuna. Što je najžalosnije, čišćenje bratova stana britanski premijer je platio tvrtki u kojoj je njegov brat Andrew Brown zaposlen, pa je jasno kako je tu samo došlo do prelijevanja novca iz proračuna na obiteljski račun Brownovih.

I drugi članovi vlade trošili novac poreznih obveznika za privatne interese

I drugi članovi britanske vlade sudjelovali su u najrazličitijim prijevarama, pa je tako ministar pravosuđa Jack Straw priznao kako je varao na prijavi poreza i računima za hipoteku. Sir Alistair Graham iz Odbora za javni život rekao je kako su političari svojim ponašanjem pokazali "nedostatak moralnog vodstva". Rekao je kako su se ministri i premijer "igrali" s financijskim sustavom za svoje osobne potrebe.

Zbog cijele te priče Britanski parlament je zatražio da policija istraži način trošenja proračunskog novca. Glasnogovornik jednog od domova britanskog parlamenta izjavio je da članovi tog doma smatraju kako postoje razumni temelji za vjerovanje da su se činile kriminalne radnje.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više