Britanski premijer nastavlja gurati zakon o deportiranju tražitelja azila u Ruandu

Foto: EPA

Sporni prijedlog zakona britanskog premijera Rishija Sunaka o deportiranju tražitelja azila u Ruandu približio se jučer realizaciji nakon što je njegova vlada odbacila sve izmjene koje je predložio gornji dom parlamenta.

Prema tom planu, tražitelji azila koji stignu na južnu obalu Engleske u malim čamcima na napuhavanje, bili bi poslani u Ruandu, ali do sada nitko nije deportiran zbog tekućih pravnih zavrzlama.

Donji dom glasao je za poništavanje 10 predloženih amandmana koje su predložili neizabrani zastupnici u Domu lordova, uključujući one kojima se nastojalo osigurati da je zakonodavstvo u potpunosti usklađeno s domaćim i međunarodnim pravom, dok se predviđalo izuzimanje iz mjera ljudi koji su radili za Britanske oružane snage.

Zakon, kojim se pokušavaju okončati pravne blokade proglašavanjem Ruande sigurnom zemljom i poništenjem dijelova britanskog zakona o ljudskim pravima, sada će se vratiti u gornji dom parlamenta koji će glasati u srijedu.

Ako ga se usvoji bez izmjena, mogao bi postati zakon već ovoga tjedna. Ipak, tjedni bi mogli proći prije nego što započnu deportacije u Ruandu.

Sunak želi početi s deportacijama prije izbora 

Iako prijedlog zakona nastoji spriječiti britanske sudove da saslušaju argumente koji se temelje na tome je li Ruanda sigurna zemlja, osobe kojima prijeti deportacija još uvijek mogu uložiti pojedinačne pravne žalbe.

Sunak se nada da će se plan početi provoditi prije izbora kasnije ove godine kako bi preokrenuo trendove po kojima vladajuća Konzervativna stranka znatno zaostaje za laburistima u anketama.

Slanjem tražitelja azila u Ruandu, vlada želi odvratiti ljude od opasnog putovanja preko La Manchea kako bi smanjila troškove njihovog smještaja.

Oni trenutno iznose oko 3 milijarde funti godišnje.

Pročitajte više