Britanski premijer objavio zimski plan za covid, kreće drugačiji sustav mjera

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson objasnio je danas u javnom obraćanju detalje izlaska iz lockdowna koji počinje 2. prosinca te predstavio zimski plan za covid. Nešto više od dva tjedna nakon što je uveo zatvaranje u Engleskoj kako bi pokušao smanjiti rast broja slučajeva zaraze, Johnson je rekao da je ta mjera smanjila stopu zaraze i da će biti ublažena 2. prosinca kao što je i obećano.

"Vraćamo se natrag... na regionalni pristup", rekao je on u virtualnom obraćanju parlamentu iz svog doma gdje je u samoizolaciji.

Pokušavajući ublažiti zabrinutost skeptika u redovima svoje stranke, Johnson je rekao da će mjere trajati do kraja ožujka.

Popuštanje mjera zamijenit će sistem od tri ranga.

Neka pravila će se pooštriti, no otvorit će se teretane i trgovine

Neka pravila će se pooštriti, no otvorit će se teretane i trgovine te će biti produženo vrijeme rada za pabove i restorane. 

Dosadašnji lockdown zamijenit će sustav od tri ranga. U prvom rangu će oni koji mogu raditi od kuće. Drugi rang će značiti da mogu biti otvoreni samo pabovi koji služe hranu. Treći rang će značiti da će sve biti zatvoreno osim dostava. Kasnije ovog tjedna premijer će objaviti koji dijelovi zemlje će biti u kojem rangu. Johnson je rekao kako mu je žao što će neki dijelovi zemlje potpasti pod strože restrikcije.

Johnson: Velika Britanija želi, treba i zaslužuje neku vrstu Božića

Johnson je rekao kako Velika Britanija želi, treba i zaslužuje "neku vrstu Božića", no još se ne zna kakva će pravila vrijediti za okupljanja i putovanja u blagdansko vrijeme. Dodao je kako radi na tome da se ljudima dozvoli da se sastanu za Božić.

"U vrijeme nedaća vrijeme provedeno s bližnjima je još važnije za sve ljude bilo koje vjere i one koji ne vjeruju", rekao je Johnson. No dodao je i kako treba i dalje biti oprezan. "Virus ne zna da je Božić i neće potpisati božićno primirje", rekao je.

Johnson najavio masovna testiranja

Johnson je rekao i kako će cjepivo čim se odobri biti nabavljeno. Do sada je naručeno 100 milijuna doza Oxfordskog cjepiva, a sveukupno 350 milijuna doza.

Uz to provest će se i masovna testiranja. Za one koji budu negativni, vrijedit će labavija pravila. Primjerice, moći će se nalaziti s drugima koji su također negativni.

Johnson je obraćanje završio riječima da zemlja treba učiniti posljednji napor do proljeća kada će, prema projekcijama znanstvenika, virus biti poražen.

Nakon njegove izjave, dok je odgovarao na pitanja zastupnika, video veza se prekinula i morao je preuzeti ministar zdravstva Matt Hancock.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je danas 15.450 novih slučajeva covida-19

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 15.450 novih slučajeva covida-19 u ponedjeljak pa je ukupan broj u zadnjih sedam dana 40.504, što predstavlja pad od 23 posto u usporedbi s prethodnim sedmodnevnim razdobljem.

U ponedjeljak je zabilježeno i 206 umrlih od posljedica covida-19, pokazuju vladini podaci. Ukupan sedmodnevni broj smrti, 3084, porastao je za šest posto. Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći broj umrlih od tog virusa u Europi.

Britanija je na putu da do proljeća ima široko dostupna cjepiva protiv covida-19 nakon što je cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca pokazalo u ispitivanjima da je do 90 posto učinkovito, rekao je u ponedjeljak Reutersu čelnik sveučilišnog Instituta Jenner. 

Pročitajte više