Šef britanske vojske upozorava: Rusija predstavlja najveću prijetnju od hladnog rata

Foto: Hina
 
ŠEF britanske vojske upozorio je u ponedjeljak Britaniju na prijetnju koju predstavlja Rusija, "najsloženiju i najrealniju od kraja hladnog rata", te zatražio veća ulaganja.
 
Šef združenog glavnog stožera britanske vojske general Nick Carter izjavio je da Rusija razvija sve agresivniju oružanu strategiju te da je u Siriji pokazala sposobnost korištenja projektila dugog dometa visoke tehnologije.
 
Rusija predstavlja "najsloženiji i najrealniji sigurnosni izazov s kojim se suočavamo nakon hladnog rata", izjavio je Carter u rijetkom govoru u javnosti tijekom kojeg je nadugačko iznosio detalje ruskih vojnih kapaciteta, a kao podrška poslužila mu je video-snimka na ruskom.
 
"Usporedbe s 1914. su jake"
 
"Moramo paziti da ne upadnemo u samodopadnost, usporedbe s 1914. su jake", nastavio je on ispred Royal United Services Institute, britanskog centra specijalizirana za pitanja obrane i sigurnosti, sa sjedištem u Londonu.
 
"Naša se generacija navikla birati svoje ratove nakon hladnog rata. No, možda nećemo moći birati hoćemo li biti u sukobu s Rusijom", dodao je on.
 
General Carter kazao je da su vojne vježbe koje je Rusija održala 2017. bili simulirani napadi na sjevernu Europu, od Kalinjingrada do Litve. 

Pročitajte više