Britanski tabloid: Putinovi špijuni hakirali mobitel Truss. Johnson sve zataškao

Foto: EPA

OPORBENI političari u Velikoj Britaniji pozvali su vladu da pokrene istragu nakon izvješća da je hakiran mobitel bivše premijerke Liz Truss.

Britanski tabloid Daily Mail izvještava da se hakiranje dogodilo kada je Truss bila ministrica vanjskih poslova i dok se natjecala za vodstvo torijevaca na ljeto, ali da su detalje zataškali tadašnji premijer Boris Johnson i tajnik njegovog kabineta Simon Case. 

U hakiranje upetljani Putinovi špijuni?

Špijuni za koje se sumnja da rade za ruskog predsjednika Vladimira Putina dobili su pristup osjetljivim informacijama, uključujući razgovore o ukrajinskom ratu sa stranim dužnosnicima, pišu novine pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvori također tvrde da su privatni razgovori između Truss i političara Kwasija Kwartenga u kojima su kritizirali Johnsona pali u ruke hakera, što ih je potencijalno izložilo opasnosti od ucjene.

Oporbene stranke pozvale vladu na istragu tvrdnji o hakiranju

Oporbene stranke zahtijevaju istragu o navodnom hakerskom napadu, koji će postaviti pitanja o kibernetičkoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o presudi Johnsona i Casea, piše Guardian.

"Postoje neizmjerno važna pitanja nacionalne sigurnosti otvorena napadom poput ovog, od neprijateljske države, koja će naše obavještajne i sigurnosne agencije shvatiti krajnje ozbiljno. Također postoje ozbiljna sigurnosna pitanja o tome zašto i kako su te informacije procurile ili objavljene upravo sada, što se također mora hitno istražiti. Ključno je da se sva ova sigurnosna pitanja istraže i riješe na najvišoj razini i moramo znati da vlada prepoznaje ozbiljnost ovoga i važnost potpune zaštite naše nacionalne sigurnosti", izjavila je laburistica Yvette Cooper.

"Potrebna nam je hitna neovisna istraga kako bismo otkrili istinu. Je li Rusija hakirala telefon Liz Truss, je li došlo do prekida vijesti i ako jest, zašto? Ako se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti kako bi se zaštitila kandidatura Liz Truss za vodstvo, to bi bilo neoprostivo", rekla je glasnogovornica liberalnih demokrata Lyla Moran.

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da ne komentiraju sigurnosne aranžmane pojedinaca te da vlada ima snažne sustave za zaštitu od kibernetičkih prijetnji. "To uključuje redovite sigurnosne brifinge za ministre i savjete o zaštiti njihovih osobnih podataka i ublažavanju kibernetičkih prijetnji", rekao je glasnogovornik, piše Guardian.

 

Pročitajte više