Britanski turisti za napojnice izdvajaju i do 30 posto

BRITANSKI turisti za napojnice izdvajaju i do 30 posto, ne znajući da su u drugim zemljama  običaji drugačiji. Prema rezultatima istraživanja, koje prenosi Daily Mail, mnogi turisti nepotrebno ostavljaju napojnice, čime ponekad izazivaju i uvredu djelatnika restorana i hotela u zemljama gdje ostavljanje napojnice nije u skladu s lokalnim običajima.

U Japanu - uvreda

Oko 40 posto putnika ne upozna se s očekivanim ponašanjem i običajima zemlje koju posjećuje, pa tako nepotrebno i ostavi oko 30 posto novca, predviđenog za trošenje na putovanju, na napojnice. Njih oko 16 posto bilo je uvjereno da je, primjerice, u Japanu običaj ostaviti napojnicu, ne sluteći da je riječ o zemlji u kojoj se napojnice smatraju velikom uvredom. Oko polovica ispitanih ostavila bi napojnicu u talijanskom restoranu, gdje je ona zapravo već uračunata u cijenu obroka.

U SAD-u - obavezna

"Većina britanskih obitelji ne razmišlja o napojnicama kao o dodatnom trošku u zemljama poput SAD-a, Egipta i nekih dijelova Europe. Često će i preplatiti očekivanu napojnicu ili je ostaviti tamo gdje se uopće ne očekuje", objasnio je James Yerkess, putnički agent. 

Napojnice se ne očekuju na Novom Zelandu, ako se ne radi o posebnim uslugama. Za razliku od toga, u SAD-u, tzv. svjetskom središtu napojnica, osoblje se oslanja na napojnice zbog prilično niskih plaća. Napojnica se ne očekuje u Costa Rici, na Fijiju, u Singapuru i Danskoj, a samo u iznimnim slučajevima, i diskretno, se očekuje u Rumunjskoj i Švicarskoj.
 

Pročitajte više