Britanski veleposlanik Jarrold o razgovoru s Pukanićem

BRITANSKI veleposlanik u Zagrebu Nicholas Jarrold, zatražen da komentira izvješće tjednika Nacional, potvrdio je u ponedjeljak da je s novinarom tjednika Ivom Pukanićem razgovarao o slučaju generala Ante Gotovine, ali se u izjavi nije očitovao na tvrdnje tjednika da se ponudio kao posrednik između glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i umirovljenog hrvatskog generala.

Pukanić je u Nacionalu u ponedjeljak objavio da je krajem srpnja u dva navrata razgovarao s veleposlanikom Jarroldom o Gotovini, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom i nakon operacije Oluja.

Prema pisanju Nacionala, Jarrold je Pukaniću na prvom sastanku rekao da bi "bilo dobro kad bi se general i tužiteljica pokušali dogovoriti", te da će "kontaktirati s Haagom".

Na sastanku sljedećeg dana, piše Nacional, Jarrold je Pukaniću dao "prijedloge tužiteljice za Gotovinu", te dogovorio sastanak Pukanića s predstavnikom Haaškog suda u Zagrebu Thomasom Osoriom.

U Jarroldovoj pisanoj izjavi za Hinu, koju je prenijela glasnogovornica veleposlanstva Tessa Fras, navodi se da je do sastanka došlo na Pukanićev zahtjev, te da je Jarrold Pukanića primio kao predsjednika uprave Nacionala.

Jarrold se u izjavi međutim nije očitovao na novinarove tvrdnje o svojoj posredničkoj ulozi.

"(Pukanić) je želio razgovarati o britanskoj politici u slučaju umirovljenog generala Gotovine. Objasnio sam da naše stajalište i dalje ostaje da se Gotovina kao optuženik treba odmah predati Haškom sudu", stoji u izjavi.

"Naš sastanak prekinut je dolaskom jednog gosta na ručak i dogovoreno je da nastavimo sastanak sljedećeg dana. Na drugom sastanku, ponovno sam pozvao Pukanića da ohrabri Gotovinu da se preda Sudu, te sam ga uputio na lokalni ured ICTY-ja", navodi se u izjavi britanskog veleposlanika.

Na kraju izjave veleposlanik Jarrold navodi da je o tom susretu "odmah izvijestio hrvatske vlasti".

Pročitajte više