Britanski vikar osuđen zbog organiziranja lažnih vjenčanja



VELEČASNI Alex Brown, vikar župe svetih Petra i Pavla u istočnom Sussexu u Velikoj Britaniji, proglašen je krivim za organizaciju lažnih vjenčanja na kojima su se plaćene mladenke udavale za muškarce koji su tražili azil u Britaniji.

Kako prenosi britanski Guardian, velečasni Brown je u posljednje četiri godine u svojoj maloj župi organizirao čak 383 vjenčanja, no vjeruje se da je njih 360 bilo lažno.



Sva su vjenčanja organizirana i provedena po istoj "špranci": "mladenka", najčešće djevojka podrijetlom iz Ukrajine s radnom i boravišnom dozvolom u Velikoj Britaniji, svečano je da u posuđenoj vjenčanici izrekla pred svojim budućim suprugom, velečasnim Brownom i potrebnim svjedocima, a nakon ceremonije u tišini bi u sakristiji primila omotnicu sa 3.000 funti nagrade, a onda bi se "sretni par" pred crkvom mirno razišao. Dogovorenu je "nagradu" primio i velečasni Brown.

Neke su se od tih mladenki, navodi list, udale i po nekoliko puta u te četiri godine, a zabilježen je i slučaj jedne djevojke koja je u istom danu sudbonosno da izrekla čak dva puta. Svoje supruge nakon vjenčanja nikada više nije vidjela.

Mladenke nabavljao ilegalni imigrant, a mladoženje evangelički pastor iz susjedne župe

Za "nabavu" dovoljnog broja mladenki, prema ustaljenom dogovoru s vikarom, bio je zadužen Vladymyr Buchak, ilegalni ukrajinski imigrant koji je radio u obližnjoj tvornici kobasica, a mladoženje su uglavnom bili Afrikanci podrijetlom iz Nigerije, kojima je zbog odbijanja azila prijetila deportacija iz zemlje. Mnogi od njih već su bili legalno oženjeni u svojoj matičnoj zemlji, a velečasnom Brownu preporučivao ih je evangelički pastor Michael Adelasoye, i sam podrijetlom Nigerijac. 

Prevara je otkrivena prošle godine nakon što je lokalnim vlastima u oči upao drastičan porast broja vjenčanja u župi, koja je od 2001. do 2005. imala svega 13 vjenčanja. No od 2005. pa do kraja 2009., kada je vikarova rabota razotkrivena, broj novovjenčanih parova naglo je skočio za 30 puta, na 383. U istom su razdoblju i financijski prihodi male župe svetih Petra i Pavla s prijašnjih 1.000 funti godišnje porasli na čak 22.000 funti, koliko je u prvih šest mjeseci prošle godine zaradio velečasni Brown. 
  
Sva trojica, Brown, Buchak i Adelasoye, optužena su za udruživanje u namjeri kršenja imigracijskih zakona Velike Britanije. Presude će biti objavljene naknadno.

Pročitajte više