Britanski vlakovi su legla žohara, buha i grinja

PROSJEČNI željeznički vagon u Velikoj Britaniji nastanjuje oko 1.000 žohara, dvjestotinjak grinja i isto toliko buha, a višegodišnja upotreba insekticida u suzbijanju ovih neugodnih buba samo je pogoršala stvar jer su neželjeni "putnici" postali iznimno otporni na tretmane kemijskim sredstvima, prenosi britanski Telegraph.

Žohari su svoj novi dom pronašli u prostoru između unutrašnjih oplata i vanjske školjke vagona, a buhe i grinje smjestile su se u tekstilnim presvlakama sjedala, navodi Telegraph, dodajući kako ovaj problem nije nov te da postoji otkad se željeznica koristi kao prijevozno sredstvo.

Željeznička poduzeća u Britaniji sada vode pregovore s tvrtkom Rentokil, koja bi trebala osigurati da se kompletni vagoni zagriju do 56 Celzijevih stupnjeva kako bi toplina ubila žohare, grinje i buhe, ali i njihova jajašca, jer je to, kako tvrde, jedini način da se efikasno unište otporni nametnici.

Visoka bi temperatura, naime, kako se pretpostavlja, uspjela temeljito uništiti nametnike, koji su se do sada dijelom uspijevali sakriti od insekticida zavlačeći se na teško dostupna mjesta do kojih kemikalije nisu uspijevale prodrijeti.

Željeznička poduzeća nastoje riješiti što prije ovaj problem, suočena sa sve češćim primjedbama i kritikama putnika koji ističu nezadovoljstvo razinom čistoće u vagonima vlakova u kojima putuju.

Pročitajte više