Znanstvenici tvrde da su pronašli lijek za koronavirus, košta samo 40-ak kuna

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

BRITANSKI znanstvenici objavili su da su pronašli jeftin i široko dostupan lijek koji može spasiti živote pacijenata s ozbiljnijim simptomima koronavirusa.

Ovo otkriće proizašlo je iz najvećeg svjetskog testiranja postojećih medicinskih tretmana kako bi se vidjelo djeluju li oni kod covida-19. Stručnjaci su uvidjeli da male doze kortikosteroida deksametazona mogu smanjiti smrtnost za trećinu kod onih pacijenata koji su bili na respiratorima. Za one zaražene koronavirusom koji su primali kisik, taj je lijek smanjio vjerojatnost smrtnog ishoda za jednu petinu.

Da se deksametazon koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji od početka pandemije, moglo se spasiti do 5000 života, rekli su znanstvenici, a prenosi BBC.

Lijek koji je široko dostupan

Prema dosadašnjim podacima, oko 19 od 20 zaraženih koronavirusom oporavlja se bez hospitalizacije. Među onima koji su zaprimljeni u bolnicu većina ozdravi nakon nekog vremena, ali će im pritom možda zatrebati dodatan kisik ili respirator. Upravo tim pacijentima ovaj lijek najviše pomaže.

Deksametazon se inače koristi za ublažavanje raznih upalnih procesa. Na stranici farmaceutske kompanije Krka, koja također proizvodi taj lijek, piše da se preporučuje “za nadomjesno liječenje nedovoljnog izlučivanja prirodnih kortikosteroida pri zatajenju kore nadbubrežnih žlijezda”, ali i “radi protuupalnog, analgetskog i protualergijskog učinka te smanjivanja djelovanja imunološkog sustava preporučuje se za liječenje reumatskih, sustavnih vezivnotkivnih, alergijskih i kožnih bolesti te bolesti očiju, probavnih organa, dišnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika raka, reakcija odbacivanja nakon presađivanja organa i šoka”.

Uz ublažavanje raznih upalnih procesa, ovaj lijek, čini se, pomaže u zaustavljanju citokinske oluje, odnosno pretjerane reakcije imunološkog sustava tijekom zaraze koronavirusom koja može biti smrtonosna.

Može spasiti živote

Tijekom istraživanja znanstvenici sa Sveučilišta Oxford dali su deksametazon oko 2000 hospitaliziranih pacijenata i uspoređivali njihovo zdravstveno stanje s više od 4000 koji nisu primali taj lijek.

Za pacijente na respiratorima taj je lijek smanjio rizik od smrti s dosadašnjih 40% na 28%. Pacijentima koji su trebali kisik smrtnost se smanjila s dosadašnjih 25% na 20%.

"Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed“, rekao je epidemiolog Peter Horby sa Sveučilišta Oxford.

Voditelj istraživanja, epidemiolog Martin Landray rekao je da nalazi ukazuju na to da bi ovaj lijek na svakih osam pacijenata koji završe na respiratoru mogao spasiti jedan život.

"Postoji vrlo jasno djelovanje. Liječenje deksametazonom traje do 10 dana i košta oko 5 funti (oko 42 kune) po pacijentu“, kazao je Landray i dodao kako smatra da bi bolnice ovaj lijek trebale što prije početi davati pacijentima s težim simptomima zaraze, ali da i dalje ne bi trebao biti dostupan bez recepta. Naime, izgleda da deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome koronavirusa, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

Ovaj sveobuhvatni projekt testiranja postojećih tretmana za liječenje covida-19 traje od ožujka. U njemu se analizirao i hidroksiklorokin (lijek protiv malarije), ali nije prošao kontrolu jer uzrokuje srčane probleme i povećava smrtnost.

Pročitajte više