Britanskoj premijerki prijeti smjena zbog sve većeg kaosa u vladi

Foto: Hina
 
BRITANSKA premijerka Theresa May trebala bi u četvrtak imenovati novog ministra za međunarodni razvoj nakon što je dosadašnja ministrica Priti Patel podnijela ostavku, ugrozivši time krhko jedinstvo u njezinu kabinetu podijeljenom oko Brexita.
 
Patel, snažna pobornica Brexita, podnijela je ostavku u srijedu zbog tajnih sastanaka s izraelskim dužnosnicima, kazavši da je njezino postupanje bilo ispod standarda koje zahtijeva njezina dužnost.
 
Druga rekonstrukcija vlade u tjedan dana
 
May je time prisiljena na drugu rekonstrukciju vlade u tjedan dana, nakon što je bivši ministar obrane Michael Fallon podnio ostavku zbog skandala oko spolnog uznemiravanja koji je doveo i do istrage o ponašanju dvojice drugih ministara, uključujući Mayina zamjenika.
 
Nestabilnost u vrhu vlade dodatno otežava premijerkinu ionako tešku poziciju.
 
Na loše procijenjenim prijevremenim izborima u lipnju May je izgubila većinu u parlamentu i potkopala si autoritet u trenutku kada vodi teške pregovore o izlasku zemlje iz EU-a i nastoji zacijeliti duboke podjele u stranci.
 
Konzervativci strahuju da će izgubiti vlast
 
Tražeći zamjenu za Patel, uglednu odvjetnicu, May mora nastojati sačuvati ravnotežu između pobornika i protivnika Brexita te umiriti mlađe članove stranke, od kojih su mnogi ljutiti zbog lošeg vođenja predizborne kampanje i smatraju da bi trebali dobiti priliku da obnove potporu stranci.
 
Ne uspije li ujediniti sve svoje parlamentarne zastupnike da donesu potrebne zakone, uključujući one o Brexitu, stranka bi je mogla smijeniti jer ne voli slabe lidere.
 
To ipak ne bi automatski dovelo do novih parlamentarnih izbora jer se mnogi konzervativci boje da bi mogli izgubiti vlast. 

Pročitajte više