Brkić: HDZ-u sada najviše odgovaraju izbori, ali mi mislimo na interes države

Screenshot: HRT

ZAMJENIK predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je da će HNS u novoj vladi biti zastupljen proporcionalno broju glasova koje će u saboru donijeti za podršku toj vladi.

"Platforma za pregovore s HNS-om je data. Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose dotu (miraz) - devet, osam, sedam, šest ili pet (zastupnika) i proporcionalno tome će imati zastupljenost. Jer, koliko ste suvlasnik u nekom odnosu, toliko proporcionalno imate i zastupljenosti u upravi", rekao je Brkić u emisiji Otvoreno HTV-a.

Brkić: Moramo razmišljati u interesu države

Brkić je rekao da će pregovori ići svojim tijekom i dinamikom i da ne moraju biti pod lupom javnosti, koja će sigurno sve saznati kad se stvari dogovore i preciziraju.

Središnji odbor HNS-a donio je u srijedu navečer odluku da se ide u koaliciju s HDZ-om, pri čemu je v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar kazao da će HNS tražiti tri ministarstva - pravosuđa, znanosti i obrazovanja, te graditeljstva i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

HNS ima devet saborskih zastupnika, ali je četvero od njih, koji se protive koaliciji HNS-a i HDZ-a, već najavilo ili dalo naslutiti da neće podržati Plenkovićevu vladu. To su Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh.

Brkić je u Otvorenom također rekao kako bi, uskostranački gledano, HDZ-u u ovom trenutku najviše odgovarali izbori.

"Ali ako ćemo gledati interes države te nacionalnu i političku stabilnost i nastavak gospodarskih trendova i reformi, onda moramo zatomiti uskostranačke osobne interese, moramo razmišljati odgovorno i ponuditi suradnju svima onima koji na toj platformi žele nastaviti rad za opće dobro", rekao je Brkić.

Dodao je da je u tom smislu, osim HNS-u, HDZ ponudio suradnju i HSS-u, ali da su oni odlučili potpisati sporazum sa SDP-om.

Pročitajte više