Brnabić: Uhićenja Srba na Kosovu krše sve civilizacijske norme

Foto: Stringer/PIXSELL

SRPSKA premijerka Ana Brnabić se danas sastala s Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan. Tema sastanka su bile trenutne tenzije na Kosovu i Metohiji, pri čemu je naglasak stavljen na položaj Srba na sjeveru Kosova i Metohije, piše Telegraf

Srpska premijerka tvrdi da uhićenja građana srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi predstavljaju kršenje svih civilizacijskih normi i osnovnih postulata vladavine prava. Također, dodaje da je uhićenje bivšeg policajca samo jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma, čiju provedbu garantira Europska unija.

"Implementacija postignutih sporazuma je ključna"

Brnabić naglašava da je Beograd u potpunosti spreman za nastavak dijaloga s Prištinom. Međutim, vjeruje da je implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primjena na terenu ključna za nastavak dijaloga i daljnji rad na budućim dogovorima. Pri tome, prvenstveno ističe važnost formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu i Metohiji. 

Podsjeća da se približava deseta godišnjica potpisivanja Bruxelleskog sporazuma, a da Zajednica srpskih općina još uvijek nije formirana. Brnabić je poručila da je Srbija trajno opredijeljena za mir i stabilnost u čitavoj regiji te ponovila da bi implementacija i poštivanje već postignutih sporazuma doprinijeli bržoj stabilizaciji situacije.
 

Pročitajte više