Brod talijanske Obalne straže "Alfredo Peluso" u prijateljskom posjetu Rijeci

Foto: Hina

BROD talijanske Obalne straže "Alfredo Peluso" u prijateljskom je posjetu Rijeci te je privezan na zapadnom dijelu Gata Karoline Riječke, a danas su ga obišli predstavnici Rijeke, talijanskog konzulata u Rijeci i riječke Lučke kapetanije.

Brod su obišli i razgledali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i riječki lučki kapetan Darko Glažar koje je dočekao zapovjednik broda Antonio Barbieri.

Brod "Alfredo Peluso" doplovio je jučer u Rijeku, nakon Venecije i Kopra, a doći će i u luke u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj.   

"Alfredo Peluso" jedan je od najvećih brodova talijanske Obalne straže

Zapovjednik Barbieri je zahvalio Rijeci i svim hrvatskim građanima na dobrodošlici rekavši da je brod u Rijeci u sklopu projekta suradnje i unaprjeđenja sigurnosti pomorskog prometa "Eureka" u kojemu sudjeluju jadranske zemlje.

Kazao je da je brod "Alfredo Peluso" jedan od najvećih brodova talijanske Obalne straže, dugačak više od 50 metara, a izgrađen je 2003. u brodogradilištima Fincantieri.

Ima 30 članova posade, koji su obučeni za razne akcije, od potrage i spašavanja, nadzora onečišćenja i nadzora okoliša i morskih područja, do nadzora pomorskog prometa i ribarstva.

Riječki lučki kapetan smatra da je suradnja s talijanskim kolegama kvalitetna

Riječki lučki kapetan Darko Glažar rekao je da će predstavnici s broda talijanske obalne straže popodne obići Nacionalnu središnjicu za traganja i spašavanje sa sjedištem u Rijeci.

Imamo sličan sustav, ocijenio je Glažar podsjetivši i na sporazum Italije, Slovenije i Hrvatske u slučaju onečišćenja mora. Suradnju s talijanskim kolegama riječki lučki kapetan je ocijenio kvalitetnom.  

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je rekao da mu je drago da je riječka luka izabrana za luku ticanja na putovanju broda "Alfredo Peluso".

Filipović: Veselim se daljnjoj suradnji institucija s obje strane Jadrana u pomorskom prometu

Ocijenio je da su na moru mnogi izazovi, ponajprije sigurnosni, za koje je ovaj brod dosta dobro opremljen, poput situacija spašavanja i pomoći u pomorskom prometu te se, kaže, veseli daljnjoj suradnji institucija s obje strane Jadrana u pomorskom prometu.

Brod će ostati u Rijeci do 9. veljače, a najavljeno je da će ga posjetiti i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta, Lučke uprave Rijeka, Talijanske Unije, Zajednice Talijana Rijeka, učenici talijanskih škola u Rijeci i drugi.

Obilazak je organizirao Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci.

Pročitajte više