Brod za traganje i spašavanje u Dubrovniku ne smije isploviti, posada dala otkaz

TROJICA članova posade broda dubrovačke Lučke kapetanije koji služi za traganje i spašavanje na moru dali su otkaze i više ne rade na tom plovilu.

Riječ je o brodu "Danče", a kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, trojica članova posade, odnosno jedan od dvojice zapovjednika i dvojica strojara, na “Danču” više ne rade od 1. svibnja.

Dubrovački brod za spašavanje sada više ne smije isploviti

Brod od tada ne može isplovljavati u akcije traganja i spašavanja (SAR – search and rescue), za što je predviđen.

S obzirom na to da svaki brod lučke kapetanije za traganje i spašavanje ima po dvije posade, koje čine po jedan zapovjednik, strojar i mornar, jasno je da brod “Danče” ne ispunjava ni osnovni kriterij, a to je da ima kompletnu posadu koja u danom trenutku, u roku od nekoliko minuta, može isploviti na pučinu.

"Danča" trenutno ima jednog zapovjednika i dva mornara, a tako nepotpuna posada ne može i ne smije isploviti na otvoreno more.

Trojica članova posade broda “Danče” koji su dali otkaz, kako doznaje Slobodna Dalmacija, otišli su raditi na vatrogasnu brodicu dubrovačkih vatrogasaca jer su im ondje bolji uvjeti za rad.

Za to vrijeme Dubrovnik je ostao s brodom koji ne može isploviti u akcije traganja i spašavanja, a turistička sezona je već počela. 

Pročitajte više