Broj Hrvata u MUP-u Republike Srpske pao na 72

Foto: FAH

BROJ Hrvata koji rade u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske nastavlja se smanjivati i njihova zastupljenost u policiji tog entiteta, u kojemu su konstitutivni narod, sada je već na potpuno simboličnoj razini, upozorili su u četvrtak članovi kluba Hrvata pri Vijeću naroda RS na sjednici u Banjoj Luci na kojoj su razmatrali godišnje izvješće o radu entitetskog MUP-a.

U tom izvješću stoji kako je u radnom odnosu u MUP-u RS trenutačno nešto više od 6800 osoba, a njih 5200 su raspoređeni na policijske dužnosti. Uglavnom je riječ o Srbima, Bošnjaka je 365, a Hrvata tek 72.

U usporedbi s 2014. broj Hrvata je u MUP-u RS-a također smanjen. Prošle godine bilo ih je 75.

Tomljanović: O tome se ne razmišlja

Predsjednik kluba Hrvata Tomislav Tomljanović kazao je novinarima kako je ovakvo stanje u potpunoj suprotnosti sa zakonom koji utvrđuje obvezu proporcionalne zastupljenosti zaposlenih u MUP-u temeljem njihove nacionalne pripadnosti u odnosu na ukupni broj stanovnika.

U MUP-u RS, kako je konstatirao, ništa se ne poduzima da se sve očevidnija disproporcija eliminira.

"Ne znam razmišljaju li uopće o ovome u MUP-u RS", kazao je Tomljanović.

Najavio je i kako će klub Hrvata u Vijeću naroda RS inzistirati na prijedlogu da ravnatelj i zamjenik ravnatelja policije u RS-u budu osobe različitih nacionalnosti, što sada nije slučaj.

Pročitajte više