Broj morskih pasa na Mediteranu pao za 97 posto

BROJ morskih pasa na području Mediterana pao je za nevjerojatnih 97 posto u posljednjih 200 godina, čime se, logično je, poremetila biološka ravnoteža, stoji u izvještaju kojeg potpisuje vošingtonski program Lenfest Ocean.

Zbog takvih zabrinjavajućih otkrića znanstvenici su sigurni u nesagledive posljedice jer se najopasniji morski sisavac nalazi na samom vrhu prehrambenog lanca. Upravo stoga može se očekivati da će se manje morske vrste, inače glavna hrana morskih pasa, brojčano povećati pa time i više tamaniti svoj uobičajeni plijen.

Takvo što rezultirat će opasnim poremećajima cijelog prirodnog sustava, upozorio je Francesco Ferrretti, glavni autor alarmantnog izvještaja.

Nestaju u finoj juhi

Velika morska psina nije ugrožena samo na Sredozemlju. U izvještaju Međunarodne unije za zaštitu prirode stoji da je u svijetu do istrebljenja dovedeno 11 njegovih vrsta i to zbog prevelikog izlovljavanja, koje se najviše da primijetiti na području Dalekog istoka, gdje se naveliko u posljednje vrijeme uživa u kulinarskoj deliciji, čuvenoj finoj juhi od morskog psa.

Daljnja pomama za takvom luksuznom hranom natjerat će ribolovce da na morsku psinu nasrnu još i više, a kako i ne bi kada im se u odnosu na druge morske vrste neusporedivo više isplati.

Ovakva ribarska praksa neće se moći razvijati na mediteranskom području zbog tek dvadesetak primjeraka morskih pasa. Jedino što zabrinjava jesu velike koče koje na otvorenom moru izlovljavaju sabljarke i tune, a nerijetko se događa da svojim mrežama zahvate i opasne "ralje".

Cijelu studiju istraživački tim je napisao zahvaljujući dnevničkim zapisima ribara, novinskim napisima o morskim psima i njihovom približavanju obali i ugrožavanju kupača, muzejskim podacima, kao i pregledu samo mediteranskog podmorja da bi se utvrdilo koliko je samih jedinki još preostalo.

Ig.M.
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više