Broj mrtvih nakon urušavanja nebodera na Floridi porastao na 79

Foto: EPA

JOŠ jedno tijelo je izvučeno iz ruševina zgrade u gradu Surfsideu nedaleko od Miami Beacha pa broj poginulih sada iznosi 79, dok se 61 osoba i dalje vodi kao nestala.

"Ovo je zapanjujući i potresan broj koji na sve nas utječe vrlo duboko", rekla je gradonačelnica Miami-Dadea Daniella Levine Cava na brifingu za novinare u petak.

Nakon što je danima trajala potraga za preživjelima vlasti su donijele odluku o prekidu akcije pružanja pomoći. Više nisu u potrazi za preživjelima, nego žrtvama.

Prikupljeno više od 200 dokaza

Zgrada Champlain Towers South sa 130 stanova, od kojih je oko 80 imalo stanare, djelomično se srušila prije 15 dana, a nesreća se dogodila u 2 sata ujutro.

Ostatak zgrade prije nekoliko dana je kontrolirano srušen. Još uvijek nije jasno zašto se zgrada koja je izgrađena 1981. godine urušila.

Brojni znanstvenici iz Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) stigli su u Surfside kako bi potražili odgovore.

"NIST je postigao značajan napredak u označavanju i transportu dijelova forenzičkih dokaza s ruševina", dodala je gradonačelnica.

"Prikupili su više od 200 dokaza, a dio ih je poslan znanstvenicima iz laboratorija za mjerenje fizike u Washingtonu kako bi pomogli u analizi."

Pročitajte više