Broj nezaposlenih premašio 275 tisuća

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ukupan broj nezaposlenih krajem listopada dosegnuo 275.813 što je 16.354 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu (6,3 posto).

Premda je trend ciklički očekivan, primjećuje se kako je mjesečni priljev nezaposlenih u ovogodišnjem listopadu nešto veći nego u istom mjesecu prošle godine i to za 768 osoba odnosno 1 posto, navode analitičari RBA.

Na godišnjoj razini je nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji datira od travnja prošle godine. Naime, u listopadu je zabilježeno oko 30 tisuća nezaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 9,9 posto). Pritom je važno istaknuti kako trend pada nezaposlenosti na godišnjoj razini koincidira s primjenom izmijenjenog Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji se počeo u potpunosti primjenjivati polovicom prošle godine.

Od polovice prošle godine veći broj brisanih iz evidencije

Podaci HZZ-a pokazuju da je od polovice prošle godine znatno veći broj izišlih osoba iz evidencije nezaposlenih zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, u odnosu na prethodna razdoblja. To je uzrokovalo razmjerno visoku bazu u prošloj godini zbog čega je njihov broj u listopadu (5.478) zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini od 2,6 posto odnosno 33 posto. S druge strane, broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja, premda je u listopadu zabilježio mjesečni pad od gotovo 18 posto, već drugi mjesec zaredom ostvaruje rast na godišnjoj razini (7,2 posto), potvrđujući izvjesnu stabilizaciju negativnih trendova u kretanju nezaposlenosti.

Ipak, ostaje činjenica da je u listopadu ukupan broj nezaposlenih osoba za preko 47 tisuća veći nego u istom mjesecu 2008. godine (20,7 posto). Pored ostalog, karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti potvrđuju i posljednji podaci HZZ-a o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima. Naime, u listopadu se taj udio spustio na svega 0,5 posto no u odnosu na isti mjesec lani predstavlja blago poboljšanje (od 0,1 postotni bod) upućujući na zaključak o nešto boljoj (produženoj) turističkoj postsezoni. To bi mogao biti i razlog godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih za 1.504 osobe što je 3,5 posto niže nego u istom mjesecu lani.

Pročitajte više