Broj ovisnika o drogama u Hrvatskoj porastao za sedam posto

NA NASTAVKU sjednice Hrvatskog sabora prihvaćeno je Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijski plan suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj za prošlu godinu. Saborski zastupnici posebno su naglasili kako postoji potreba pojačane prevencije i edukacije u borbi protiv ovisnosti o drogama.

U registru osoba liječenih zbog zlouporabe droge registrirano je 25 720 osoba, što je za sedam posto više nego godinu ranije. Na liječenju od droga prošle je godine bilo 7464 osoba, a 1779 osoba je prvi put ušlo u sustav liječenja, a novih je ovisnika o drogama bilo 800. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem naglasio je kako je to dosad najmanji udio novopridošlih korisnika. Broj liječenih osoba u 2007. s obzirom na 2006. se povećao za dva posto.

Statistički podaci pokazuju da ovisnici drogu prvi put probaju s 15,9 godina, heroin u prosjeku prvi put probaju s 20 godina, a na liječenje se ovisnici u prosjeku prvi put javljaju s 25,7 godina. Tijekom 2007. zabilježeno je 150 smrtnih slučajeva povezanih s drogom, a 103 osobe su se predozirale.

J.C.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više