Broj potencijalnih migranata i potražnja u neravnoteži

PRITISAK migranata iz siromašnih zemalja i potražnja za njima u razvijenim zemljama izrazito su neuravnoteženi, rekao je u srijedu stručnjak Ujedinjenih naroda za stanovništvo.

Broj emigranata koji žele napustiti siromašne zemlje višestruko nadmašuje broj onih koje razvijene zemlje žele primiti, rekao je Joseph Chamie, direktor Odjela za stanovništvo UN-ovog odjela za ekonomske i socijalne poslove.

Iako se veći dio Europe i Japan suočavaju s manjkom radne snage, starenjem stanovništva i niskom stopom nataliteta, oni ipak ne trebaju sve one koji su spremni napustiti svoju domovinu u kojoj ne mogu doći do posla.

Chamie je za usporedbu kazao kako je u 15 zemalja EU-a u cijeloj 2003. godini broj stanovnika porastao 300.000, dok Indija slično povećanje od 294.000 ljudi ostvari za sedam dana.

UN-ov stručnjak je rekao kako su imigranti, posebice ilegalni, danas suočeni s teškoćama u integriranju i asimilaciji u zemljama u koje dolaze jer se od lokalnog stanovništva uvelike razlikuju etnički i manje su obrazovani.

Veliki priljev imigranata, ponekad teški uvjeti života u zemljama u koje dolaze te zabrinjavajuća trgovina ljudima dovele su migracijsku politiku u središte pozornosti, kazao je Chamie. Istaknuo je također kako se i u Sjedinjenim Državama i u EU nalazi po 8 do 10 milijuna ilegalnih imigranata što ukazuje na nedostatke u graničnoj kontroli.

(Hina) sl sd

Pročitajte više