KORONAVIRUS U SVIJETU

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao milijun

Ilustracija: EPA

INDIJA je prešla brojku od milijun zaraženih koronavirusom, a u jednodnevnom periodu prijavljen je rekordan broj novih infekcija, njih 34.95, piše CNN

Indija je postala treća država (nakon SAD-a i Brazila) koja je prešla tu veliku brojku, a zbog zaraze najviše pate marginalizirani građani. 

Bolivudskoj zvijezdi Amitabhu Bachchanu dijagnosticirana je zaraza koronavirusom, a on je unatoč blagim simptomima prebačen u izolacijsku jedinicu u vrhunskoj bolnici Nanavati u Mumbaiju. 

U međuvremenu, zaražene širom Indije s teškim simptomima ne primaju u javne i privatne bolnice zbog nedostatka kreveta, osoblja i opreme jer se zdravstveni sustav urušava pod pritiskom pandemije. 

Pandemija je pokazala značaj jaza između bogatih i siromašnih u Indiji. Dok se više od 270 milijuna ljudi između 2006. i 2016. širom Indije uspjelo izvući iz siromaštva, zemlja je i dalje vodeća u ekonomskoj nejednakosti, a 10 posto najbogatijih drži 77 posto bogatstva u svojim rukama. Oxfam navodi kako jaz nastavlja rasti. 

Osim nejednakosti u kontekstu zdravstvene zaštite, socijalna distanca nemoguća je za one koji žive u sirotinjskim četvrtima. Osim toga, malo je tekuće vode i sredstava za dezinfekciju i higijenu te siromašni Indijci tako postaju podložni zarazi.

Oko 60 posto Indijaca (od njih 1,3 milijarde) smatra se siromašnima, a 21 posto živi s 2 dolara na dan.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više