Broj zaraženih prešao 68.000, 70 novih slučajeva na kruzeru u Japanu

Foto: EPA

KANADA je objavila da će, kao i Sjedinjene Države i Hong Kong prije nje, poslati zrakoplov po svoje zdrave državljane s kruzera Diamond Princess koji je usidren u Yokohami u Japanu.

Kanadski državljani s kruzera bit će poslani u japansku bolnicu

Kanadski putnici na kruzeru koji pokazuju simptome koronavirusa neće se moći ukrcati na zrakoplov koji će biti poslan, nego će biti prebačeni u neku od japanskih bolnica gdje će dobiti najbolju odgovarajuću zdravstvenu njegu, dodaje se u priopćenju kanadske vlade. 

Američka ambasada u Japanu jučer je objavila kako će više od 400 svojih građana koji se nalaze na kruzeru prebaciti natrag kući, piše The Guardian. Na kruzeru se nalazi i 330 građana Hong Konga koji će također biti evakuirani u svoju domovinu.

Putnici koji budu evakuirani u Kanadu, SAD i Hong Kong morat će provesti 14 dana u karanteni. 

Kruzer se od 3. veljače nalazi u karanteni u Yokohami

Kruzer s 3700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3. veljače nakon što je kod muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu prije nego što je brod krenuo za Japan dijagnosticiran koronavirus. 

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva, ukupan broj oboljelih na kruzeru se popeo na 355 osoba.

"Do sada smo napravili testiranje na 1219 osoba i 355 ih je bilo pozitivno", kazao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato. To znači da je od jučer broj oboljelih porastao za 70. Kako je dodao, od 355 zaraženih njih 73 ne pokazuju simptome bolesti.

Osim zaraženih na brodu, u Japanu se pojavila dodatna 53 slučaja oboljenja

Japanske su vlasti dodale i da su se, osim 355 zaraženih na brodu, pojavila nova 53 slučaja na japanskom teritoriju u različitim regijama.

Zabrinutost raste i zbog kruzera u Maleziji

Zabrinutost raste i zbog kruzera MS Westerdam, na kojem je potvrđena zaraza virusom kod jednog pacijenta. Kruzer se usidrio u Kambodži u petak. Naime, kod jednog pacijenta, koji je kasnije odletio u Maleziju, potvrđena je zaraza virusom. Kruzer je prije usidravanja u Kambodži odbilo pet država premda tada nije bilo informacija o zarazi putnika koji su boravili na njemu.

Jučer zabilježena i prva smrt od koronavirusa izvan Azije

Broj umrlih od koronavirusa službeno nazvanog Covid-19 u Kini narastao je na 1655, najviše u pokrajini Hubei, a jučer je zabilježena i prva smrt izvan Azije, i to u Francuskoj. U samom Hubeiju preminulo je 139 osoba.

U posljednja 24 sata u toj su provinciji evidentirana 1843 nova slučaja zaraze, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, što je pad s 2420 od dan ranije i treći uzastopni dan u kojemu se bilježi sve manji broj zaraženih. 

Većina novih slučajeva zaraze i smrti evidentirana je u Wuhanu, gradu u kojem je virus prvi put primijećen u prosincu. 

Izvan Kine je dosad preminulo četvero ljudi, a zaraženo je njih 500 u gotovo 30 država.

U Kini pada broj novih zaraza koronavirusom

Kina je danas u svom redovitom dnevnom izvješću o broju oboljelih utvrdila da ih je sada gotovo 68.000, odnosno da se do danas pojavilo 2009 novih slučajeva, što je broj u opadanju već treći dan zaredom. 

Prema trenutno dostupnim podacima, smrtnost među oboljelima je 2 posto.

 

Pročitajte više