Brown dao ostavku, Cameron novi britanski premijer!

GORDON BROWN i službeno je britanskoj kraljici predao svoju ostavku te preporučio da novi premijer postane David Cameron, javlja BBC. Brown je svoju odluku priopćio novinarima ispred premijerske rezidencije u Downing Streetu.

"Bila mi je privilegija služiti narodu. Obožavao sam ovaj posao. Svom nasljedniku želim sve najbolje", rekao je Brown koji je na mjestu premijera 2007. godine naslijedio Tonyja Blaira.

"Hvala vam i zbogom", poručio je Brown dok su mu podršku u zadnjem premijerskom obraćanju davali supruga Sarah i njihova dva sina. Brown je odlučio ubrzati smjenu vlasti nakon što je shvatio kako nema nade da će se njegova stranka dogovoriti s liberalnim demokratima, odnosno da je koalicija Cameron - Clegg praktički već sklopljena.

Brownova ostavka očekivala se cijeli dan. Još jutros je London Evening Standard objavio da će do kraja dana doći do smjene vlasti, a nedugo zatim slične informacije objavio je i BBC.

Cameron uselio u Downing Street

Nedugo nakon Brownove ostavke, Cameron se sastao s britanskom kraljicom i prihvatio njen zahtjev da oformi novu vladu. "Moj cilj je stvoriti pravu koaliciju s liberalnim demokratima i oformiti čvrstu, stabilnu vladu", kazao je šef stranke koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta.

U svom govoru nakon što je stigao u Downing Street Cameron je kazao kako će Nick Clegg i on sve svoje stranačke nesuglasice staviti sa strane i napornim radom osigurati nacionalne interese Ujedinjenog Kraljevstva. Osvrnuo se na Gordona Browna kojem je zahvalio na uspješnom obavljanju funkcije, te poručio kako je pred Britanijom i dalje teško razdoblje, ali i najavio dolazak boljih vremena.

Pregovori laburista s Cleggom trajali manje od dva sata

Brownovi laburisti pokušali su pregovarati s vođom liberalnih demokrata Nickom Cleggom, ali razgovori su trajali tek dva sata. "Dogovor s Cleggom jednostavno nije moguć", rekao je za Evening Standard blizak prijatelj i suradnik Gordona Browna koji je želio ostati anoniman.

Liberalni demokrati su, prema BBC-jevim izborima, danas odlučili da će koalirati s konzervativcima. U Downing Streetu već su počele pripreme za dolazak novog premijera Davida Camerona koji već četiri dana pregovara s Cleggom, a budući koalicijski partneri i danas su imali privatni sastanak.

Koferi su već spakirani

BBC je objavio kako je vrlo vjerojatno da će Brown službeno odstupiti s dužnosti već večeras. Na broju 10 u Downing Streetu viđen je automobil marke Range Rover u koji je pospremljena prtljaga, a pretpostavlja se da se radi o Brownovim osobnim stvarima. Iz rezidencije britanskog premijera stigle su i informacije kako je osoblje već obuklo odijela i kravate za važan događaj, najvjerojatnije Brownov ispraćaj.

U Velikoj Britaniji je, prema zadnjim informacijama, sve spremno za prvu veliku promjenu vlasti još od 1997. godine. Tada je, naime, okončano 18 godina konzervativne vladavine Margaret Thatcher i Johna Majora.

Pročitajte više