Bruna Esih ima novu metu - stipendije za male Rome

Foto: FaH

NAKON što su uspjeli promijeniti ime Trgu maršala Tita, zastupnici ekstremno desne stranke Brune Esih našli su novu metu - male Rome koji primaju stipendije.

Naime, Bruna Esih je danas na sjednici Gradske skupštine prigovorila Bandićevom suradniku Ivici Lovriću, koji obavlja poslove pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i sport, zbog stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, ali i stipendija za učenike i studente iz redova romske nacionalne manjine.

"Potiče li se to što su oni Romi?"


Esih se tako u Gradskoj skupštini požalila da mali Romi primaju duplo veće stipendije od učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

"Potiče li se to što su oni Romi ili njihova želja za školovanjem", zapitala se Esih u raspravi s Ivicom Lovrićem.

Naime, prema informacijama sa službenih stranica grada Zagreba, stipendije za učenike i studente romske nacionalne manjine iznose 2,290 kuna za učenike te 3,270 kuna za studente.

"Stipendijom se želi potaknuti mlade ljude pripadnike romske nacionalne manjine na završavanje srednje škole, kao i na nastavak visokoškolskog obrazovanja, što je i preduvjet njihove uspješne integracije u gospodarski, socijalni, obrazovni i kulturni život zajednice", stoji na web stranicama grada Zagreba.

Što se pak tiče stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, njih je Grad Zagreb utemeljio s ciljem "poticanja upisa učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, za zanimanja u obrtništvu, koja su istodobno vrlo tražena na tržištu rada", navodi se na službenom webu grada Zagreba.

Stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja utemeljena su školske godine 2003./2004. Za prvi razred iznose 1,000 kuna mjesečno, za drugi 1,300 kuna mjesečno, a za treći 1,600 kuna mjesečno.

Pročitajte više