Brutalne kazne plaćat ćemo i za banalne prekršaje. Što stoji iza toga?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

VLADA će brutalno povećati kazne za prekršaje. Najavljeno je to na današnjoj sjednici vlade na kojoj je usvojen prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

>>Vlada izglasala nove kazne za prekršaje, ogromne su. Tri su grupe kazni

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako će se uvesti različiti rasponi kazni, "ovisno o težini prekršaja".

Za najteže prekršaje kazne sve do 4000 eura

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu, iznosi kazni, koji su se do sada kretali između 20 i 170 eura, sada se drastično podižu. Ovdje možete pročitati cijeli prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 

Za grupu najtežih prekršaja predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti i, među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Za teške prekršaje, među kojima su tučnjava i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura.

Iznosima od 200 do 1000 eura kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Puno je nelogičnosti

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, preprodaju ulaznica za sportske priredbe, kršenje zabrane zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu te za omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju ne mijenjaju se, rekao je Božinović te dodao da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira.

Puno je tu nelogičnosti. Prvo, kako se sad uvode brutalne kazne ako će se, kako je rekao Božinović, posebnim spektrima baviti nekakva "međuresorna skupina" koja će raditi na reviziji Zakona? Zašto se onda sad uopće, dok nije došlo do revizije, mijenja visina ovih kazni, i to brutalno, ako će se sve to mijenjati?

Što uopće znači svađa na javnom mjestu?

Drugo, u grupi najtežih prekršaja jest i "nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir". Kako je uopće moguće da je nešto takvo u skupini u kojoj je, primjerice, i tučnjava? Nadalje, u istoj kategoriji kažnjavat će se i svađa na javnom mjestu. Za svađu na javnom mjestu bit će moguća kazna od minimalno 300 eura.

Što uopće znači svađa na javnom mjestu? Je li to svađa, recimo, između supružnika ili ono kad se porječkaju mušterija i prodavač na tržnici? Tko će postavljati kriterije o tome što je svađa na javnom mjestu zbog koje će se čovjeka oglobiti?

Dojam je, kazat će netko, da se izmjenama prekršajnog zakona ide na put uvođenja policijske države. Logičan je to zaključak ako ispada da kao najteži prekršaj imamo drsko i nepristojno ponašanje u javnosti, kao teški prekršaj svađu, a kao lakši omalovažavanje moralnih osjećaja građana (što će koštati počinitelje minimalno 200, a maksimalno 1000 eura).

E da, ne zaboravimo ni pojam "omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju", za što se kazne ne mijenjaju, ali bavit će se time famozna Božinovićeva međuresorna skupina.

Odvjetnica Knežević: Kazne su drakonske, ovo je uvertira u cenzuru

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević rekla je da tek treba vidjeti što se ovdje može očekivati.

"Ovo je tek pokretanje procedure, pa je pitanje što će od te inicijative biti kad prođe kroz kakve-takve filtere struke i javnog savjetovanja. Mogu reći da mi je teško zaključiti kako oni vide taj proces u cjelini i vide li ga uopće ili će improvizirati putem, što je, naravno, najgora mogućnost i najčešća u Hrvatskoj", navodi.

Ističe što joj posebno smeta.

"Kazne su drakonske, podijeljeni su prekršaji u tri kategorije, a u toj najtežoj kategoriji se nalazi širenje lažnih vijesti. Mislim da je to uvertira u cenzuru jer, da su motivi pravni, bilo bi davno to promijenjeno. Ne bismo imali još taj stari jugoslavenski zakon u kojem čak ni valutu nisu promijenili, pa imamo dinare.

Vjerujem da motiv nije struka, nego se pod modernizacijom prava pokušava podvaliti cenzura. Širenje lažnih vijesti je teži prekršaj od prostitucije ili ilegalnog organiziranja kockanja ili od tuče na javnom mjestu? U kojem mi to svijetu živimo, odnosno kakav to svijet oni za nas stvaraju?" zapitala se.

"Hoćemo li osnovati moralnu policiju?"

Povukla je paralelu s izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku koje je "zbog curenja informacija" najavio premijer Andrej Plenković

"Mislim da je ovo jedan od poteza na tragu onog nedavnog, kada su najavili izmjene Kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo curenje informacija o dokazima u istrazi. Isto pod krinkom nekakve struke pokušavaju ugušiti ono malo slobode i neovisnosti što postoji", objasnila je.

Pitamo je slaže li se s tezom da se time stvara policijska država. "Mislim da je točno da se stvara policijska država. Kakav je to prekršaj vrijeđanje moralnih osjećaja građana? Hoćemo li osnovati moralnu policiju?" govori ona.

Pitamo je više o svađi na javnom mjestu.

"Svađa je i do sada bila, dovoljno je da netko malo povisi ton i da to netko čuje i imaš taj najčešći prekršaj protiv reda i mira. Problem je što policija to zloupotrebljava, ono na Platku je bilo tako tretirano.

I ako oni tako procesuiraju teško djelo, privedu osumnjičene, oni odmah priznaju, dobiju kaznu, odreknu se žalbe, kasnije se to ne može popraviti jer im ne možeš za isto djelo dva puta suditi. To je veliki problem jer se to djelo zloupotrebljava u slučajevima kada treba nešto zataškati", navodi.

"Vlada je, da je htjela napraviti pravu reformu, prvo trebala naručiti od pravnog fakulteta analizu stanja, prijedlog pravca promjena itd. Mi imamo vrhunske stručnjake koje ne koristimo, a neki se činovnici srednjeg ranga bave temama o kojima imaju anegdotalno znanje", pojasnila je.

Umirovljena sutkinja Žigante Mašić: Povisivanjem kazni se ne ostvaruje željeni rezultat

Podsjetimo, još prošlog tjedna je umirovljena sutkinja bivšeg Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Mašić u emisiji U mreži prvoga na HRT-u izrazila skepsu prema mogućnosti da visina kazni odvrati građane od počinjenja prekršaja protiv javnog reda i mira.

"Dvije trećine plaćanja kazne isto će biti teško provedivo jer nama su zatvori puni. 4000 eura nije mala kazna. Ja ne tvrdim da se kazne ne trebaju dići. Međutim, čini mi se, čitajući ovaj prijedlog, da ne možemo dizati kazne na osnovu statistike", rekla je.

Odvjetnik Šarić ne misli da su kazne drakonske

Nemaju svi mišljenje kao Knežević ili Žigante Mašić.

"Dosadašnje kazne su apsolutno bile blage i krajnje vrijeme je da se to promijeni. Čovjeka ipak daleko više boli kada ga se opali po džepu nego kada ga boli zub, da se tako izrazim. Visina kazni treba biti na tragu EU, gdje su daleko veće nego kod nas", rekao je prošlog tjedna za Index odvjetnik Branko Šerić.

"Svjedoci smo da se često lažno zovu sudovi s dojavama o postavljenim bombama, što remeti njihov rad. One koji to rade treba opaliti po džepu. Često se puca na svadbama i drugim događajima, što je potencijalno jako opasno, a takve stvari treba kontrolirati i pojačati kazne za njih", nastavlja.

"Ne smatram da je to drakonski, postoji raspon kazni i sudovi će to primjenjivati, određivati visinu kazne razmjernu ozbiljnosti prekršaja. Isto tako, i za ponašanje malodobne djece treba netko odgovarati", rekao je Šerić.

Pročitajte više