Bruxelles: Države članice EU-a "slobodne" u provedbi referenduma

EUROPSKA komisija nije se u ponedjeljak htjela očitovati o tome koliko je za Veliku Britaniju korisna provedba referenduma o ratifikaciji budućeg europskog ustava.

"Države članice (Europske unije) slobodno odlučuju, na temelju ustavnih odredaba, kako će ratificirati ustavni ugovor kada se pregovori završe", izjavio je za tisak službeni predstavnik Komisije Reijo Kemppinen.

"Tome nisu potrebni naši dodatni komentari", dodao je Kemppinen, ne želeći se upletati u raspravu o stanju u Britaniji.

Šef britanske diplomacije Jack Straw treba u utorak u Londonu predstaviti Bijelu knjigu o budućem europskom ustavu, priopćio je u ponedjeljak Downing Street, potaknut glasinama prema kojima britanski premijer Tony Blair, koji će u četvrtak održati konferenciju za tisak, planira najaviti referendum o tom pitanju.

Politički su promatrači u Ujedinjenom Kraljevstvu sigurni da je Blair, koji se dosad protivio referendumu koji uporno zahtijeva konzervativna oporba, izveo zaokret od 180 stupnjeva u svezi s tim pitanjem.

Otkako se u prosincu nisu mogli dogovoriti o ustavu, čelnici EU-a odlučili su koncem ožujka na susretu na vrhu u Bruxellesu da će poduzeti sve kako bi se "najkasnije" na sljedećem susretu 17. i 18. lipnja prihvatio budući ugovor.

Pročitajte više