Bruxelles: Hrvatskoj priznanja za postignuća u približavanju EU

HRVATSKA je dobila priznanje za svoja postignuća u približavanju EU-u od gotovo svih govornika na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i njihovih kolega iz pet zemalja jugoistočne Europe u utorak u Bruxellesu, rekao je šef hrvatske diplomacije Tonino Picula.

Prema Piculinim riječima najizravniji je bio predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji je rekao da je Hrvatska ispunile sve uvjete potrebne za status kandidata za EU i da će ona predstavljati "prvu kariku u novom lancu proširenja".

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon sastanka kaže se da su "zemlje zapadnog Balkana obećale punu i nedvosmislenu suradnju s
Haškim sudom, posebice u pogledu izručivanja svih optuženih koji su još na slobodi te u pogledu dostupnosti dokumenata i svjedoka".

Kao ključne elemente za integraciju zemalja regije u EU u deklaraciji se navodi reforma državne adminstracije, reforma pravosudnog sustava i borba protiv organiziranog kriminala.

Pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SCiG, Makedonija i Albanija) ističu da će "nastaviti promicati konkretnu regionalnu suradnju, budući da međusobno približavanje ide ruku pod ruku s približavanjem Europskoj uniji".

Picula je rekao da će njegova stranka SDP i iz oporbe podržavati hrvatski put prema članstvu u Europskoj uniji i reagirati svaki put kada ocijeni da neki potez vlade ne vodi prema tome cilju.

"To smo radili i prije 3. siječnja 2000. godine, a tako ćemo napraviti i ubuduće", izjavio je nakon sastanka ministar Picula.

Sastanak je održan u okviru novog Foruma EU-zapadni Balkan, koji je uspostavljen u lipnju ove godine u Solunu.

Hrvatski je ministar u svom govoru na sastanku pozvao Europsku uniju da podupre buduću hrvatsku vladu u ostvarenju europskih ambicija.

"Pozivam sve zemlje, institucije i organizacije, koje su ovdje nazočne, da podupru buduću hrvatsku vladu u ostvarenju europskih ambicija Hrvatske, koje smo zacrtali u prošlogodišnjoj saborskoj rezoluciji", rekao je Picula obraćajući se ministrima vanjskih poslova 25 sadašnjih i budućih zemalja članica i triju zemalja kandidata.

Picula je također pozdravio najave Irske i Nizozemske, koje će sljedeće godine predsjedavati Europskom unijom, da će zadržati dinamiku bilateralnog i regionalnog dijaloga.

Ministar Picula je istaknuo da je u protekle četiri godine cijeli proces približavanja Europskoj uniji bio utemeljen na svestranačkom konsenzusu i sveobuhvatnoj potpori javnosti.

Ministri vanjskih poslova EU su u utorak prije podne pozdravili način na koji su održani hrvatski parlamentarni izbori te pozvali buduću vladu da učini sve kako bi ispunila kopenhaške kriterije za članstvo.

"Vijeće pozdravlja činjenicu da su hrvatski parlamentarni izbori od 23. studenoga provedeni uredno i općenito u skladu s međunarodnim standardima", kaže se u zakljčcima koje su ministri vanjskih poslova EU-a usvojili u utorak.

"U svjetlu izrade Komisijina mišljenja o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, Vijeće poziva novu hrvatsku vladu da, kada bude uspostavljena, učini sve kako bi ispunila kopenhaške kriterije i uvjete iz Procesa stabilizacije i pridruživanja", kaže se u zakljčcima.

Pročitajte više