BRUXELLES PRODUŽIO POTPORU KINEMATOGRAFIJI EU DO 2007.

Europska komisija odlučila je ovih dana produžiti javnu potporu kinematografiji i televiziji EU za tri godine, do 2007. L

Tijekom konzultacija održanih u Bruxellesu države-članice i resorni stručnjaci zatražili su da se ne ukida program uveden 2001., kako se ne bi ugrozila "stabilnost" sektora, objasnila je povjerenica za kulturu Viviane Reding.

Komisija je stoga odlučila "produžiti program potpore do 30. lipnja 2007.", objavljeno je pred novinarima.

Budući da prva faza programa završava u lipnju 2004., Komisija je u listopadu prošle godine započela reviziju programa, a glavna je rasprava bila tzv. "teritorijalizacija" prema kojoj neka država koja djelomično financira film može producentu nametnuti trošak na njezinu području koji bi bio veći od samog proračuna.

Sustav koji je trenutno na snazi omogućava državi-članici da obveže producenta da na području dotične države potroši do 80 posto proračuna za film koji ona financijski pomaže.

U siječnju su predstavljena tri nova prijedloga, no nakon vala kritika, prvenstveno Francuske, Komisija se odlučila za status quo.

Zahvaljujući roku od tri godine, Komisija će moći provesti "studiju kulturnih i gospodarskih učinaka na postojeće sustave potpore".

Teritorijalizacija producentima nameće određena ograničenja, dok oni nastoje imati što je moguće više slobode.

Udruga Eurocinema, koja obuhvaća kino i TV producente, izrazila je zadovoljstvo odlukom Komisije.

Prema navođenju Bruxellesa, samo je "manjina" država-članica pribjegla teritorijalizaciji, na čelu s Francuskom i Njemačkom.

Godišnje potpore za kinematografiju obuhvaćaju iznos od milijardu dolara u EU, dok sama Francuska izdvaja gotovo polovicu subvencije.

Francuska ostaje težište kinoindustrije u Europi, sa 163 filma snimljena u 2002., zatim 96 u Italiji, 80 u Španjolskoj, 64 u Velikoj Britaniji te 29 u Poljskoj, pokazuje se u priopćenju Europske komisije.

(Hina) xdš ybnš

Pročitajte više