Bruxelles: Sastanak ministara vanjskih poslova EU

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku kako bi pripremili summit EU-a koji će se održati krajem tjedna.

Prijepodnevni dio sastanka bit će uglavnom posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a, koji će se održati u petak i subotu u Bruxellesu. Poslije podne, ministri će se sastati u okviru Međuvladine konferencije (IGC) kako bi raspravljali o budućem ustavu Europske unije.

Na dnevnom redu ministara vanjskih poslova bit će pitanja obrane i proračuna, dok će glavne točke neslaganja oko budućeg ustava - glasovanje u Vijeću i broj povjerenika Europske komisije - biti ostavljene šefovima država ili vlada na summitu u petak i subotu.

Talijanski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Silvio Berlusconi izjavio je u nedjelju navečer u Berlinu nakon sastanka s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom da trenutačni izgledi da se postigne sporazum oko ustava na predstojećem summitu iznose oko 55 posto.

Berlusconi je također izrazio spremnost da problem budućeg ustava radije prepusti Irskoj, koja od 1. siječnja sljedeće godine preuzima predsjedništvo EU-a, umjesto da prihvati razvodnjeni ustav.

Kanceler Schroeder je izjavio da Njemačka neće popuštati na pitanju odlučivanja u Vijeću Europske unije. Berlin čvrsto podupire prijedlog Konvencije o budućnosti Europe, koja je izradila nacrt ustava, a prema kojem se odluke donose dvostrukom većinom, što znači da je odluka donesena ako za nju glasa većina zemalja članica, koje predstavljaju najmanje 60 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Španjolska i Poljska su glavni protivnici takvom rješenju i zauzimaju se da se zadrže odredbe iz Sporazuma iz Nice, prema kojima je svaka zemlja imala određeni broj glasova sukladno broju stanovnika. Međutim, Sporazumom iz Nice, Madrid i Varšava su dobile daleko veću glasačku težinu nego što to zaslužuju prema demografskom kriteriju. Poljska i Španjolska, koje zajedno imaju oko 80 milijuna stanovnika imale bi prema Sporazumu iz Nice 54 glasa, dok bi Njemačka s 83 milijuna stanovnika imala 29 glasova. Ministri vanjskih poslova EU-a nastavit će svoj sastanak i u utorak raspravom o vanjskopolitičkim temama.

Šefovi diplomacija 25 sadašnjih i budućih članica EU-a, te triju zemalja kandidata sastat će se sa svojim kolegama iz pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SCiG, Makedonija i Albanija). Riječ je o prvom ministarskom sastanku Foruma EU-zapadni Balkan, koji je uspostavljen na summitu u Solunu u lipnju ove godine.

Pročitajte više