Bruxelles: Šimonović s čelnikom VP uprave Europske komsije

ZAMJENIK hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović razgovarao je u utorak u Bruxellesu s generalnim direktorom vanjskopolitičke uprave Europske komisije Enekom Landaburom o izradi mišljenja Komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Razgovarali smo o formulaciji mišljenja o hrvatskoj kandidaturi, o dinamici i strukturi političkog dijaloga i uklanjanju potencijalnih problema koji se mogu pojaviti u vezi s tom kandidaturom", izjavio je nakon sastanka Šimonović.

Landebur je novi generalni direktor Opće uprave za vanjske odnose (RELEX) i zamjenik povjerenika EU Chris Pattena koji će, po riječima Šimonovića, imati "veliki utjecaj na formulaciju mišljenja o hrvatskoj kandidaturi".

Dovršetak nacrta mišljenja tzv. "avisa" u Komisiji najavljuju za ožujak 2004.

Ukoliko do tada ne bude dovršen proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i RH u svih petnaest članica Unije, to će "bitno otežati" poziciju Komisije o čemu je također bilo riječi na sastanku, kazao je Šimonović.

"Razgovarali smo o značaju pravodobne ratifikacije SSP-a. Formalno gledano, Komisija je neovisna, ona daje mišljenje državama članicama i bez nužne ratifikacije, ali bi to bitno otežalo poziciju Komisije", istaknuo je Šimonović, dodajući kako Hrvatska i dalje treba poduzimati napore da ratifikacija bude pravodobna.

Dovršetak procesa ratifikacije SSP-a blokiraju Velika Britanija i Nizozemska pravdajući to nesuradnjom Hrvatske s Haaškim sudom (ICTY) u "slučaju Gotovina".

Zamjenik ministra vanjskih poslova u Bruxellesu vodi hrvatsko izaslanstvo na pripremnom sastanku za ministarsku konferenciju o održivom razvoju ribarstva u Sredozemlju, koja će se potkraj studenoga održati u Veneciji.

Usporedno sa sastankom hrvatsko izaslanstvo održalo je političke i stručne konzulatacije s Europskom komisijom.

Pročitajte više