Brzo i skupo: Troškovi suđenja 20 puta veći od samog mita!

NEMA više odmora ni za suce Županijskog suda. Troje splitskih sudaca moralo je prekinuti odmor u nedjelju i predvečer se ukazati na svom radnom mjestu kako bi sudilo Britancu podrijetlom s Kosova, koji se u subotu u Dubrovniku pokušao izvući kazne u prometu od nekih 700 kuna. Dao je 50 eura prometnom policajcu, koji ga je odmah prijavio za davanje mita.

Platio optuženi

Kako se radi o stranom državljaninu, Uskok je predložio pritvor zbog mogućnosti bijega pa se zaključilo da je najbolje da mu što prije sude da ga ne vode u ćeliju. Do suda su tako morala tri suca profesionalca jer se radi o Uskokovom predmetu. Na koncu su i troškovi postupka ispali višestruko veći od inkriminiranog djela. Čak dvadeset puta. Najskuplji je bio prevoditelj, koji je optuženom stajao na raspolaganju dva dana.

Račun od osam tisuća kuna podmirio je optuženik, kojeg je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Kežića nakon nagodbe s Uskokom osudilo na godinu dana uvjetne kazne zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Za mito u prometu i strance rekordna brzina, za ostale baš i ne

Eto kako brzo može ići. Samo za usporedbu, isti splitski Županijski sud gotovo je četiri godine vodio postupak protiv lučkog kapetana s Lastova Enka Glumca, koji je u veljači ove godine (napokon) osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog primanja tisuću eura mita. Sedam godina sudovanja je, pak, bilo potrebno da se osudi ekipa Blanke Tuđen Mazuth koja je od Mesićevog savjetnika za gospodarstvo Branka Roglić tražila 300 tisuća eura mita.

Pročitajte više