BSA protiv internetskih pirata

SKLOPU kontinuirane borbe protiv softverskog piratstva, Business Software Alliance je poduzeo mjere usmjerene ka još odlučnijem suzbijanju online prijevara. Međunarodne pravne akcije istovremeno su poduzete protiv pet softverskih pirata, od kojih je jedan lociran u SAD-u, jedan u Velikoj Britaniji, jedan u Austriji, a ostala dva u Njemačkoj. Ova je akcija tek početak međunarodnih akcija koje će BSA nastaviti provoditi protiv preprodavača nelegalnog softvera putem Interneta.

"Naša poruka svim prekršiteljima, velikim ili malim, glasi: softversko piratstvo je protuzakonito, stoga ćemo pokretati pravne postupke protiv internetskih pirata, kako bismo se posvetili ovom ozbiljnom problemu. Međunarodni sudski proces čije smo pokretanje objavili tek je početak naših povećanih napora koje ulažemo u suzbijanje globalnog softverskog piratstva", rekao je John Wolfe, direktor BSA za međunarodnu pravnu zaštitu.

U svim ovim slučajevima, BSA je primio brojne prijave o predmetnim protupravnim aktivnostima i pritužbe razočaranih potrošača, koji su privučeni atraktivno niskim cijenama softvera dobili krivotvorene ili nekvalitetne proizvode i tako izigrani od strane prevaranata.

Nedavna studija koju je provela analitička kuća IDC otkriva kako je čak 25% proizvoda, koji su kupljeni i preuzeti s Interneta izravno iz online izvora, a ne putem ovlaštenog prodavača, sadržavalo maliciozni kod ili dodatni računalni kod koji bi mogao utjecati na IT sigurnost i performanse. U testnim kupnjama putem aukcijskih web stranica, također je zaključeno da su izgledi za kupnju originalnog, licenciranog softvera manji od 50%.

"Nažalost, eksplozivan porast korištenja Interneta i online kupovine povlači za sobom i povećanu izloženost potrošača nelegalnom softveru,” . Cilj BSA je educirati javnost o načinima zaštite od prijevara i korištenju softvera u skladu s propisima kojima se štiti autorsko pravo."- izjavio je Peter Beruk, direktor McAfee-a za međunarodne antipiratske programe i predsjednik odbora BSA za Internet

Tijekom 2006., na inicijativu BSA su zatvorene broje aukcijske internetske stranice, koje su nudile preko 20.000 nelegalnih softverskih proizvoda, čija je ukupna vrijednost premašila 17 milijuna američkih dolara. Također, BSA je pokrenuo uklanjanje preko 2 milijuna ponuda nelegalnog softvera izvan takvih aukcijskih stranica, a čija je ukupna vrijednost premašila 12 milijuna dolara. Da je problem uistinu velik, govore i podaci o broju zatvorenih aukcijskih web stranica u 2006. - samo u SAD-u, BSA je zahtijevao zatvaranje 8.025 stranica, dok je diljem svijeta zatvoreno još 5.961 takvih stranica.

Okrivljenik u postupku koji se vodi u SAD-u je online preprodavač iz Pennsylvanije, koji je održavao 20 web stranica na kojima je nudio kopije softvera članova BSA kao što su Adobe, McAffee, Microsoft i Symantec. U slučaju u Velikoj Britaniji, okrivljenik je na svojim web stranicama nudio kopije Autodeskovog softvera. U Njemačkoj, identificirane su tri web stranice na kojima su se nudili Adobeovi proizvodi. U dva slučaja, određene su sudske privremene mjere, te je izvršena pretraga imovine vlasnika web stranica radi osiguranja dokaza o protupravnoj trgovini. U trećem slučaju, privremenu mjeru je odredio sud u Njemačkoj, ali tužba je podnesena u Austriji, jer je naknadno utvrđeno kako je tamo sjedište ovoga pirata.

Pročitajte više