Budiša: Hrvatskoj prijeti gospodarski slom

PREDSJEDNIK Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Dražen Budiša rekao je danas da Hrvatskoj prijeti gospodarski slom, zauzevši se za konsenzus političkih stranaka o ključnim gospodarskim pitanjima.

Gospodarski slom države i njezinih građana moguć je jer nema pravih poteza koji će potaknuti rast gospodarstva, rekao je Budiša na današnjoj konferenciji za novinare.

Umjesto razvojnog imamo tzv. svatovski proračun i paket poreznih zakona kojima se pokušavaju kupovati glasovi za iduće izbore, rekao je Budiša, navevši da se raspalo i trojno dogovaranje (Vlada, sindikati, poslodavci).

Osim toga, rast brutodomaćeg proizvoda temelji se na povećanu zaduživanju države i građana, a prekinut je i pozitivan pokazatelj pada nezaposlenosti, ocijenio je.

Dok se vlast bavi izradom zakona kojima pokušava dobiti glasove, oporbene stranke nude nerealna predizborna obećanja te se stoga HSLS zalaže za konsenzus svih političkih stranaka o ključnim gospodarskim pitanjima. Pravila iz tog konsenzusa vrijedila bi i za izborne pobjednike i za poražene, rekao je Budiša.

I rad Hrvatskog fonda za privatizaciju HSLS smatra lošim, a to se očituje i u tome što je zbog političkih trzavica još slobodno mjesto prvog čovjeka Fonda. Po Budišinu mišljenju glavni krivac za loš rad Fonda jest SDP i potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Kao primjer loše privatizacijske politike bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković naveo je nedavnu odluku Fonda da se poduzeće ´Sunčani Hvar´ proda slovenskim poduzećima (Kompasu i čateškim Termama). Riječ je o tvrtkama bez ugleda i iskustva u turističkom poslu, a nasuprot tomu ´Sunčani Hvar´ je povezan s oko 70 posto otočne turističke ponude.

Njegovom prodajom može se ugroziti ideja da Hvar postane elitno turističko odredište jer slovenski partneri nisu sposobni za dokapitalizaciju poduzeća, smatra Vojković. Vladi je predložio da odbije prijedlog HFP-a za prodaju ´Sunčanog Hvara´ Slovencima.

Vojković i Budiša najavili su da će u početku godine u saborsku proceduru dostaviti zakonski prijedlog o upravljanju državnim portfeljom i privatizaciji kako bi se državnom državnom imovinom i trgovačkim društvima u državnom vlasništvu upravljalo na nov i jedinstven način.

Pročitajte više