Budućnost zadnjeg nuklearnog sporazuma SAD-a i Rusije je neizvjesna

Foto: EPA

ZADNJI važan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a zastario je i manjkav, ocijenio je američki veleposlanik u Moskvi dodajući da bi ga se moglo posve odbaciti kada 2021. istekne i zamijeniti nečim novim.

Sporazum Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojnih glava na najviše 1550. Također, ograničava broj lansera nuklearnih projektila i projektila raspoređenih na kopnu i na podmornicama te nuklearnih bombardera.

"Neki žele produljiti Novi START. Neki se zauzimaju za sklapanje nečeg novog. Nisam siguran što će se dogoditi", rekao je veleposlanik Jon Huntsman za radiopostaju Eho Moskva.

Iduće godine odlučuje se o produljenju

Budućnost tog sporazuma u središtu je pozornosti nakon što se SAD ovaj mjesec povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom 1987. optuživši Moskvu da ga je prekršila, što Kremlj niječe.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je ruskom kolegi Vladimiru Putinu 2017. rekao kako smatra da je to loš sporazum za SAD, odlučit će tek iduće godine hoće li ga produljiti ili ne, kazali su američki dužnosnici. Potpisao ga je njegov prethodnik Barack Obama 2010.

Sporazum koji mnogi stručnjaci smatraju jedinim dokumentom koji još može spriječiti otvorenu utrku u naoružanju, može biti produljen za još pet godina uz pristanak obiju strana. Istječe u veljači 2012.

Moskva ga spremna produljiti

Huntsman je rekao da je sporazum dogovoren u vrijeme koje je prethodilo kibernetičkom ratovanju, nadzvučnim projektilima, podvodnim nuklearnim platformama i torpedima te kineskom gomilanju strateškog nuklearnog oružja. Ne obuhvaća ni taktičko nuklearno oružje, a možda bi novi sporazum mogao uključivati i nenuklearno oružje, kazao je.

"Prema tome, ima puno otvorenih pitanja. Bit će razgovora i slaganja i neslaganja u pogledu opcije koju treba upotrijebiti - treba li to biti produljenje Novog START-a, treba li to biti nešto posve novo", rekao je dodajući da se Trump zauzima za sporazum koji bi odgovarao modernim vremenima.

Putin je u lipnju rekao da je Moskva spremna produljiti sporazum, ali se potužio na, kako tvrdi, manjak interesa s američke strane.

"Ako nitko nije zainteresiran za obnovu sporazuma, nećemo ga obnoviti", rekao je.

Pročitajte više