Bugajski: Poželjno je da Gotovina bude uhićen

HRVATSKA treba riješiti odnose s Haškim sudom na putu u Europsku uniju i bilo bi poželjno da uhiti generala Antu Gotovinu, rekao je Janusz Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije, prenosi u utorak Glas Amerike (VOA).

Hrvatska je na dobrom putu da Europskoj uniji pristupi prije nekih susjednih zemalja, ocijenio je Bugajski. Direktor Centra za strateške i međunarodne studije ističe, medutim, da skrivanje generala Ante Gotovine predstavlja problem za učlanjenje u EU.

"To naravno predstavlja prepreku? bilo bi poželjno da ga se uhiti. Ili, ako bi se on kao hrvatski domoljub dragovoljno predao Sudu i rekao da neće žrtvovati Hrvatsku za svoje vlastite interese to bi bio čin pravog domoljuba", rekao je Bugajski.

On je takoder istaknuo potrebu što bržeg rješavanja pograničnih problema između Hrvatske i Slovenije.

"Moj savjet Hrvatskoj je da riješi otvorena pitanja sa Slovenijom, jer će to biti kamen spoticanja ? istina ne velik - ali ipak dovoljan da iritira i da ? recimo ? skrene Hrvatsku s puta ka Europskoj uniji. Pitanje granice i pristupa Jadranu mora biti riješeno između dva ravnopravna partnera", kazao je Bugajski, kako prenosi VOA.

On smatra da za rješenje postoje "dobri izgledi posebno sada kad su i u Sloveniji i u Hrvatskoj na vlasti stranke desno od centra".

Pročitajte više