Bugari na ulicama, traže ostavku premijera

Foto: EPA

TISUĆE prosvjednika koji su se sinoć petu večer za redom okupili u bugarskom glavnom gradu Sofiji traže ostavku vlade premijera Bojka Borisova.

Prosvjednici također traže ostavku javnog tužitelja zbog upada u urede dvojice savjetnika bugarskog predsjednika Rumena Radeva.

Prošavši centrom Sofije došli su do ministarstva unutarnjih poslova te tamo prosvjedovali protiv navodnog policijskog nasilja nad prosvjednikom. Ministarstvo istražuje incident.

Prosvjed traje od četvrtka, a prosvjednici optužuju koalicijsku vladu, koja je na vlasti od 2017. godine, za korupciju i mafijaško ponašanje. Podržavaju ih oporbeni socijalisti i proruski predsjednik Radev.

Na prosvjedu u četvrtak Radev je pozvao prosvjednike da istjeraju "mafiju" iz vlade i ureda tužitelja.

Čini se da će se prosvjedi nastaviti, a održavaju se uoči pokretanja postupka za opoziv vlade zbog navodne korupcije, koji su u parlamentu pokrenuli socijalisti. 

Premijer Borisov, iz stranke GERB, rekao je za vikend da je njegova vlada odgovorna te da neće podnijeti ostavku. Ali u izjavi za državnu televiziju u ponedjeljak ugledni zastupnik GERB-a Toma Bikov nije odbacio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Redoviti izbori trebali bi se održati u ožujku iduće godine.

Pročitajte više