Bugarska proglasila epidemiju svinjske gripe

BUGARSKO ministarstvo zdravstva je na području cijele države razglasilo epidemiju nove gripe, a od ponedjeljka će biti zatvorene sve škole kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Uvjet za proglašenje epidemije od 200 oboljelih na 10.000 stanovnika je Bugarska već premašila, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva. Škole će biti zatvorene cijeli idući tjedan, a lokalne vlasti još trebaju odlučiti hoće li se zatvoriti vrtići i fakulteti.

Posjeti u bolnicama i redovni zdravstveni pregledi trudnica i djece će biti zabranjeni, zakazane operacije će biti odgođene, dodalo je bugarsko ministarstvo. Vlasti još uvijek nisu uvele odluku o zatvaranju kino dvorana, kazališta i drugih javnih scena, ali su pozvale ljude da izbjegavaju takva okupljališta na kojem se nalazi velik broj ljudi.

Bugarska traži pomoć, nitko ne reagira

Prema informacijama iz Bugarske, došlo je do pomanjkanja cjepiva protiv nove gripe nakon čega je Sofija jučer druge zemlje članice Eu i farmaceutske kompanije tražila nove doze cjepiva. Na njihove pozive, zasad se nitko nije odazvao, prenosi bugarski radio.

Zbog nove gripe su krajem listopada izvanredne mjere proglasile i Sjedinjene Američke Države gdje je dosad zabilježeno više milijuna zaraženih virusom A H1N1, te tisuću smrtnih slučajeva od posljedica virusa.

Pročitajte više