KORONAVIRUS U SVIJETU

Bugarska zbog koronavirusa odgađa pripremnu fazu za ulazak u eurozonu

Ilustracija: EPA

BUGARSKA će zbog globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa odgoditi pripremnu fazu za ulazak u eurozonu do 2021. godine, izjavio je guverner Dimitar Radev.

Bugarska spada među najsiromašnije, ali i najmanje zadužene članice Europske unije i očekivala je da će u srpnju ući u dvogodišnji Europski tečajni mehanizam II (ERM-2) i u europsku bankovnu uniju.

"Zacrtani rokovi za ulazak u bankovnu uniju i za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu više nisu realni", ustvrdio je danas u izjavi za Novu TV guverner središnje banke.

"To ne znači da rad na tome mora prestati. Nastavimo li kao do sada... usprkos trenutno vrlo teškom i složenom okruženju, odgoda do 2021. godine neće biti fatalna“, dodao je Radev.

Ovaj tjedan predstavljaju nove mjera

Bugarska pritom ne bi trebala ponoviti grešku iz globalne financijske krize 2009. godine i odgoditi ulazak u ERM-II i bankovnu uniju do novog ciklusa, što bi moglo potrajati i više od 10 godina.

"Ne bismo trebali ponoviti tu grešku jer bi troškovi i za ljude i za kompanije ovoga puta bili puno veći", kazao je bugarski guverner.

Vlada i središnja banka predstavit će ovog tjedna nove mjere suzbijanja posljedica krize koju je prouzročio koronavirus, uključujući mogućnost novog zaduživanja za državu i odgodu plaćanja rata kredita za građane i kompanije, navodi Reuters.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više