Bugarski arheolozi pronašli predmete starih Tračana

BUGARSKI arheolozi su u jednom grobu u Bugarskoj pronašli zlato i srebro koje je pripadalo starim Tračanima, ocijenivši da je riječ o jedinstvenom otkriću o kulturi jednog od najstarijih naroda u Europi o kojoj se ne zna puno.

Tračani su živjeli na područjima koja danas pripadaju Bugarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Turskoj i Grčkoj u 5. stoljeću prije Krista, izjavio je jedan od arheologa Georgij Kitov.

Kitov sa suradnicima već dulje vrijeme provodi istraživanja u dolini smještenoj na jugu Bugarske. Ondje su pronađeni dobro očuvani predmeti od zlata, srebra i bronze te keramičke posude, među kojima i tri velike amfore za čuvanje vina.

"Na nekim komadima zlatnog nakita ugravirani su crteži dosad nepoznati u tračkoj umjetnosti - jelenova glava s velikim rogovima, lav i crnci s palminim lišćem", rekao je Kitov novinarima. "Dosad nismo imali dovoljno vremena za detaljno proučavanje predmeta, no mogu reći da smo impresionirani".

O kulturi starih Tračana, jednoj od najstarijih u Europi ne zna se puno. Nedavna istraživanja pokazuju da je riječ o pripadnicima visoko razvijene kulture s rafiniranim ukusom. Tračani nisu ostavili pisane dokaze o načinu života i običajima, pa su arheološki nalazi jedini prozor u njihov svijet.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više